Krisen i Olofström växer

Ledare Artikeln publicerades
60 s-medlemmar samlades till möte i Kyrkhult på torsdagskvällen. Nu ställs avgångskrav på ordföranden i arbetarkommunen, Jan Björkman.
60 s-medlemmar samlades till möte i Kyrkhult på torsdagskvällen. Nu ställs avgångskrav på ordföranden i arbetarkommunen, Jan Björkman.

Krisen i socialdemokratin i Olofström tar en ny vändning. Idag på nyhetsplats berättar Sydöstran att två s-föreningar (Kyrkhult och Gränum) kräver Jan Björkmans avgång. Han är ordförande i arbetarkommunen.

Rolf Persson, ordförande i Kyrkhults s-förening, anser att situationen har blivit ohållbar i partiets starkaste fäste i Blekinge. En motkandidat till Jan Björkman kommer att presenteras till årsmötet i mars nästa år.

På torsdagskvällen höll Kyrkhults och Gränums s-föreningar medlemsmöte i Kyrkhults folkets hus. Ett 60-tal medlemmar var närvarande. På plats var också arbetarkommunens omstridde ordförande Jan Björkman samt Jörgen Englin från partidistriktet.

Enligt uppgift var stämningen god samtidigt som alla insåg att förtroendekrisen är mycket allvarlig.

Arbetarkommunens styrelse ansåg efter medlemsmötet i maj när kommunalrådet Sara Rudolfsson tvingades bort från sitt uppdrag att konflikten skulle lägga sig. Men det var en villfarelse.

Sara Rudolfsson medverkade vid ett seminarium hemma hos makarna Angela och Kalle Sandström i juli. Där fick hon utveckla sin analys om maktkampen i Olofström.

Seminariedeltagarna var oroade över bristen på den interna partidemokratin i Olofström. Temat för medlemsmötet i Kyrkhult på torsdagskvällen var ”Demokrati i vårt parti”. På fredagen meddelade Jan Björkman att han tänker sitta kvar på sin post. I Sydöstran säger s-ledaren att de andra s-föreningarna inte haft några synpunkter på hans ledarskap.

”Med avgångskravet mot Jan Björkman kommer en snöboll i rullning. Vart är socialdemokratiska partiet på väg i Olofström?”

På nyhetsplats i dag ställs också frågan vem som kan tänkas ersätta Jan Björkman som arbetarkommunens ordförande. Efter beskedet att Rickard Pelle Vidén lämnar uppdraget som vice ordförande har S i Kyrkhult nominerat Håkan Henmyr som hans efterträdare. Det faller sig naturligt att han senare kan utmana Jan Björkman som ordförande. Men Henmyr vill inte spekulera i saken.

Under hösten kommer spekulationerna ta fart om vem som ska leda socialdemokratiska partiet i Olofström. Under tiden ska partiet göra upp med sina samarbetspartier, Vänsterpartiet och KD, om nästa års budget. När det är oklart om ledarskapet i S kan det få konsekvenser för budgetarbetet höst. Det nya kommunalrådet Morgan Bengtssons ställning blir försvagad.

Med avgångskravet mot Jan Björkman kommer en snöboll i rullning. Vart är socialdemokratiska partiet på väg i Olofström? Att tvinga fram avsättningen av kommunalrådet Sara Rudolfsson i maj var ett stort misstag. Ett misstag som kommer att få allvarliga konsekvenser för väljarnas förtroende för socialdemokratiska partiet i Olofström.

Det är uppenbart att många socialdemokratiska medlemmar i Olofström är provocerade av hur avsättningen av Sara Rudolfsson gick till i våras.