Kvinnodag viktig dag

Ledare Artikeln publicerades
Internationella kvinnodagen uppmärksammas mest av den politiska vänstern. Det är arbetarrörelsens kvinnor tillsammans med liberala kvinnor som stått i frontlinjen.
Foto:JONAS EKSTRÖMER / TT
Internationella kvinnodagen uppmärksammas mest av den politiska vänstern. Det är arbetarrörelsens kvinnor tillsammans med liberala kvinnor som stått i frontlinjen.

Internationella kvinnodagen har från början hört hemma i den politiska vänstern. Det var den tyska kommunisten Clara Zetkin som 1910 tog initiativet till en kvinnodag. Kvinnlig rösträtt stod högst på dagordningen. Det var i samband med första världskrigets slut som kvinnorna fick sin rösträtt i de flesta länder i Europa och Nordamerika.

Det är i dagarna 100 år sedan den ryska februarirevolutionen bröt ut i Ryssland. Tsaren störtades och historien tog en helt ny riktning. Senare på hösten 1917 tog Lenins bolsjeviker makten i Ryssland. Åren under och efter första världskriget var omvälvande med revolutioner, demokratiska genombrott, störtade kungahus och stora förhoppningar om en bättre värld.

Historien tog ett språng. Men som i alla revolutioner kommer det också kontrarevolutioner. Vi har ännu inte fått den fullbordade jämställdheten i Sverige eller något annat land. Det är arbetarrörelsens kvinnor tillsammans med liberala kvinnor som stått i frontlinjen.

På debattplats i dagens Sydöstran publiceras debattartiklar med Internationella kvinnodagen som tema. Kvinnodagen har fått en ökad betydelse i politiken på senare år. Den som läser kvinnoförbundens hemsidor på Internet kan konstatera att det är förbunden på vänstersidan som mest uppmärksammar kvinnodagen tillsammans med de liberala kvinnorna. Liberalerna är undantaget inom borgerligheten.

I det borgerliga Sverige handlar jämställdhet ofta om något annat. I veckan publicerade stiftelsen Allbright en rapport som visade att endast tre procent av delägarna i riskkapitalbolagen är kvinnor. Vd:n i stiftelsen, Amanda Lundeteg, är arg och besviken. Men det är få som upprörs över den dåliga kvinnorepresentationen i svenskt näringsliv. Det har alltid varit så och det är inga feminister som hörs och märks på bolagsstämmorna.

Förväntningarna är betydligt högre på jämställdhet i fackföreningsrörelsen och andra folkrörelser. Det är inom LO landets största kvinnoorganisation finns: Kommunal. Det är inom offentlig sektor (vård, skola och omsorg) de flesta kvinnor arbetar.

Nästa månad samlas Socialdemokraterna till kongress i Göteborg och S-kvinnorna har stora förhoppningar på att förbundet får stöd för sina krav på jämställdhet. Det gäller föräldraförsäkringen, arbetslivet, pensionerna, vården och kampen mot mäns våld mot kvinnor.

Den som kan sin partihistoria vet att S-kvinnorna har inflytande i partiet. Det var S-kvinnorna som på 50-talet stoppade svenska kärnvapen. Det är S-kvinnorna som drivit på för en mer jämlik föräldraförsäkring. Att Sverige har en regering med hälften kvinnliga statsråd beror mycket på kvinnoförbundet.

Ska hatet och föraktet mot kvinnor brytas beror det mycket på vad kvinnoförbunden vill göra. Kvinnors rättigheter är detsamma som mänskliga rättigheter.