Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

L stukat krisparti

Det har gått hundra år sedan det demokratiska genombrottet i Sverige. Liberaler och socialdemokrater samarbetade i kampen mot dåtidens höger för att kvinnorna skulle få rösträtt och bli valbara till riksdagen.
Publicerad 31 maj 2019
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Kommunstyrelsens ordförande i Landskrona Torkild Strandberg leder Liberalerna  i Skåne. Han vill ompröva partiets politik men berättar inte vad han konkret vill förändra. Foto: Johan Nilsson / TT
Kommunstyrelsens ordförande i Landskrona Torkild Strandberg leder Liberalerna i Skåne. Han vill ompröva partiets politik men berättar inte vad han konkret vill förändra. Foto: Johan Nilsson / TT

För hundra år sedan tillhörde Liberalerna en borgerlig vänster. Senare ville man betraktas som ett borgerligt mittenparti. Det är fortfarande självbilden.

Partiet har vridits åt höger under Alliansåren. Efter valet 2018 ingick partiet ett samarbete med den s-ledda rödgröna regeringen i Januariavtalet.

Annons

Liberalerna är idag ett stukat krisparti. Partiet står inför val av ny partiledare i sommar när ett extra landsmöte är inkallat. Den avgående partiledaren, Jan Björklund, lämnar efter sig ett parti som kämpar för att överleva som riksdagsparti.

Efter söndagens EP-val överlever partiet som parti i Europaparlamentet - men det var mycket nära att partiet blivit utan plats. Partiet fick ynka 4,1 procent. Idag har partiet stöd i storstadsområdena men i stort sett inget stöd alls ute i övriga landet.

På torsdagen publicerade Svenska Dagbladet en artikel av tre ledande skånska liberaler. Den mest kände och mest framgångsrika liberale politikern i landet är Torkild Strandberg i Landskrona. Han är också ordförande i partiet i Skåne. Han ställer kravet att hela ledningen för partiet (partistyrelsen?) avgår.

Jan Björklund är inte ensam om ansvaret för partiets kris. Det finns ett kollektivt ansvar också. Det är sant. Men alla vet att partiledaren alltid har det tyngsta ansvaret för valfiaskon och även stor betydelse för partier som är framgångsrika.

Liberalerna har på senare år stuckit ut som landets mest Natovänliga och EU-vänliga parti. Efter tidigare valfiaskon har partiledningen sagt att man ska göra upp med ”snällismen” i liberal politik. Det har blivit kravliberalism.

Liberalerna har länge ansetts vara ett lärarparti. Jan Björklund (tidigare yrkesofficer med majors grad) har gått till storms mot den svenska ”flumskolan.” Efter hans åtta år som utbildningsminister har Sverige fått en allt större skolsegregation och betygsinflation.

Skolresultaten vände inte uppåt - tvärtom. Partiet har dessutom fått konkurrens från Centerpartiet som landets mest liberala parti.

Torkild Strandberg i Landskrona lyfter fram tre saker för att lyfta partiet. Det första är att hela partiledningen ställer sina platser till förfogande i sommar. Den nye partiledaren måste dessutom få fria händer att ”ompröva tidigare vägval.” Liberalerna måste tydligt berätta vilket parti man vill vara.

Strandbergs förslag ovan om förändringar är helt befriade från konkreta sakpolitiska krav. Han nämner inte alls regeringsfrågan. Vill han sätta sig i en moderatledd regering som är beroende av stöd från Sverigedemokraterna? Vill han riva upp Januariavtalet? Eller vill de skånska liberalerna utveckla sitt samarbete med den rödgröna regeringen?

Att var liberal är som bekant att vara kluven.

Hans BülowSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons