Länge leve diplomatin

Ledare Artikeln publicerades
Nordkoreas ledare Kim Jong Un och USA:s president Donald Trump skrev på ett dokument i Singapore på tisdagen som väcker förhoppningar. Foto: Eva Vucci, AP.
Nordkoreas ledare Kim Jong Un och USA:s president Donald Trump skrev på ett dokument i Singapore på tisdagen som väcker förhoppningar. Foto: Eva Vucci, AP.

Plötsligt ser det betydligt ljusare ut på den koreanska halvön. Det omedelbara hotet om ett kärnvapenkrig är avvärjt. Förolämpningarna mellan den nordkoreanske diktatorn Kim Jong Un och USA:s president Donald Trump bara försvann och ersattes med smicker.

Svängningarna i relationen mellan supermakten USA och den slutna diktaturen Nordkorea saknar motstycke i historien. Efter tisdagens toppmöte mellan Trump och Kim i Singapore kan människorna på koreanska halvön andas ut. Måtte bara tövädret slå över i full försommarvärme.

Koreanerna i norr och söder längtar efter fred och normala relationer. Människor som inte sett varandra sedan Koreakrigets slut 1953 kan träffas igen inom en snar framtid? En dag kanske de båda koreanska staterna kan förenas. Men det är än så länge bara drömmar. Fortfarande är det endast ett vapenstillestånd som råder mellan Nord- och Sydkorea.

Historien har tagit oväntade språng förut under efterkrigstiden. Det delade Tyskland är idag återförenat och Sovjetunionen upplöst. Men det betyder inte att alla spänningar är borta i Europa. Det tar lång tid att skapa förtroende igen mellan länder som befunnit sig i krig med varandra.

Det är ändå diplomatin som segrat på Koreahalvön försommaren 2018. Men sanktionerna ligger kvar mot Nordkorea. Det som hänt mellan Kim och Trump är trots allt ett steg på väg mot en normalisering mellan de båda koreanska staterna.

Det dokument som Kim och Trump skrev på i Singapore på tisdagen kritiseras av många observatörer för att vara för vagt. Men det är definitivt en avsiktsförklaring om att Koreahalvön skall bli kärnvapenfritt. Trump lovar på sin sida att ge Nordkorea säkerhetsgarantier. Sydkoreas och USA:s krigsövningar ska ställas in.

Det gäller nu att den amerikanska presidentadministrationen och statsledningen i Nordkorea fyller upp det ”vaga” dokumentet i Singapore med konkreta skarpa beslut som håller fredsprocessen vid liv. Att Trump och Kim möttes öga mot öga hade stor betydelse för tisdagens genombrott. Men det finns säkert hökar i de båda länderna som inte tror på Trumps och Kims avsikter.

Därför är det viktigt att omvärlden visar sitt stöd för den nu inledda avspänningsprocessen på Koreahalvön. Det gäller EU, Ryssland, Japan, Sydkorea och inte minst Kina som är Nordkoreas närmaste allierade.

Även Sverige kan ge sitt bidrag för att fredsprocessen hålls vid liv. Sverige är skyddsmakt i Korea. Utrikesminister Margot Wallström säger på tisdagen till Dagens Nyheter: – Det är en seger för diplomatin och politikens möjligheter, om viljan finns, men allt handlar om att se till att det genomförs i verkligheten och på marken.

Vaga dokument om ett kärnvapenfritt Korea är bättre än inga dokument alls.