Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Mats Johansson: Ledarkrönika: Kan Blekinge sätta en man på månen?

I dagarna firas det stort att det är 50 år sedan de första mänskliga stegen på månen.
Mats Johansson
Publicerad 23 juli 2019
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
I dagarna firas det stort att det är 50 år sedan de första mänskliga stegen på månen.
I dagarna firas det stort att det är 50 år sedan de första mänskliga stegen på månen.Foto: SCANPIX Sverige

USA:s rymdprogram var en kapplöpning med Sovjetunionen om herraväldet i rymden. Kanske mest intressant, vid sidan av själva tekniklyftet, är John F Kennedys sätt och metod att formulera utmaningen att storsatsa på rymdprogrammet. 1961 sa Kennedy att USA ska sätta en man på månen och ta honom tillbaka till jorden innan 1970. Svaret på Kennedys utmaning fick vi när Armstrong klev ner på månen 1969.

Kennedys sätt att samla USA kring det gemensamma målet beskrivs som det kanske mest framgångsrika sättet att genom en stark vision och ett tydligt mål samla kraften i ett land. Metoden är exakt samma om det är en organisation, ett företag eller kommun.

Annons

Ett gemensamt mål, tydligt och utmanande, spänner bågen hos medarbetare och partners och skapar krafter som förändrar verkligheten. Det var det som hände under Telecom Citys mest framgångsrika tid i Karlskrona. Det var många som jobbade stenhårt kring målet att skapa en internationell telekom-hub. Det har både skrivits kilometer med text, doktorerats kring temat och jag vet att forskningen fortsätter.

Teorierna är lika många som texterna men jag påstår att det som var avgörande var just det gemensamma målet, många starka krafter och en hiskelig massa arbete. Och att våga misslyckas. För att lyckas måste bågen spännas och då riskerar man att misslyckas. Och vi både lyckades och misslyckades under åren med Telecom City-boomen.

Att samlas kring ett gemensamt mål innebär med automatik att man väljer bort andra mål. Kompromisser med många mål och många prioriteringar leder bara till en sak - inget prioriteras. Mellanmjölk.

Blekinge och våra kommuner är små jämfört med alla andra som finna på den globala marknaden. Ska vi vinna i vår egen "rymdkapplöpning" om vilka delar av Sverige som ska växa och utvecklas så måste vi ta oss förbi "mellanmjölksprincipen" och prioritera allt. Då måste vi välja och våga misslyckas för att lyckas.

Annons
Annons
Annons
Annons