Löfven allt vassare

Ledare Artikeln publicerades
Från vänster Stefan Löfven (S), Gustav Fridolin (MP) och Jonas Sjöstedt (V) under partiledardebatten i SVT:s Agenda på söndagskvällen.
Foto:Sören Andersson/TT
Från vänster Stefan Löfven (S), Gustav Fridolin (MP) och Jonas Sjöstedt (V) under partiledardebatten i SVT:s Agenda på söndagskvällen.

Statsminister Stefan Löfven, S, pressade under hela SVT:s partiledardebatt på söndagen de borgerliga partiledarna på deras yviga skattesänkarlöften. Skattesänkningar som skapar stora underskott och urholkar välfärden. Det tål att upprepas av en ansvarsfull regering att det går inte lova både stora skattesänkningar och stora satsningar på välfärd, polis, försvar och vård - samtidigt.

100 miljarder i skattesänkningar löser inga samhällsproblem, upprepade s-ledaren gång på gång. Sverige har en stark ekonomi och statsfinanser i ordning. Det är hög tid för reformer för att också lågutbildade och nyanlända flyktingar ska komma in på arbetsmarknaden.

Det behövs mer pengar i vården när förlossningsvården krisar på många håll, när lärare och poliser slutar sina jobb på grund av för dåliga löner och arbetsvillkor.

Gårdagens partiledardebatt i SVT var en uppvisning i överbudspolitik från Alliansen som också är splittrad i regeringsfrågan. Tidigare i höst varnade borgerligheten för att den rödgröna regeringen eldar på för mycket i högkonjunkturen. De varningarna hördes inte i tv-debatten. Där stod storsatsningarna på rad i replikskiftena.

Regeringspartierna S och MP satsar på välfärden, polisen, vården och skolan i samarbete med V. Men det räcker inte för oppositionen. Det har aldrig räckt för oppositionen när regeringsbudgetar presenteras. Det hör till oppositionens privilegium.

Stefan Löfven har härdats som regeringschef under de tre år som gått av mandatperioden. Han möter nu en helt ny statsministerutmanare; Ulf Kristersson, M. Det är han som ska samla ihop den splittrade Alliansen och sedan presenterar ett hållbart regeringsalternativ. Det finns ännu inte på plats.

SD-ledaren Jimmie Åkesson är frustrerad över att borgerligheten inte vill samtala med honom om att redan i dag fälla Löfvens regering. KD-ledaren Ebba Busch Thor säger att hon är beredd att fälla regeringen. Men det går inte eftersom den stora oredan råder inom SD:s riksdagsgrupp.

Om Jimmie Åkesson kastar ut sin närmaste man, Mattias Karlsson, är hon beredd att sätta sig i samtal med Åkesson? KD-ledaren bör förklara sig bättre. Borgerligheten bullrar mycket om denna regerings allmänna oduglighet men förmår inte trots högermajoriteten i riksdagen göra någonting för att få bort regeringen redan nu. Det har alla misslyckade misstroendeförklaringar i höst visat.

Det är Stefan Löfven som bjuder in alla partiledare utom Jimmie Åkesson till samtal om lagskärpningar mot svenska nazisters aktiviteter på gator och torg. Det är bra.

I synen på vår demokrati och hur den ska försvaras finns en stor samsyn mellan blocken. Det är bara statsminister Stefan Löfven som i söndagens partiledardebatt vill bryta blockpolitiken. Han växer med uppgiften – han blir allt vassare Den andra statsministerkandidaten, Ulf Kristersson, M, slår vakt om blockpolitiken.