Löfven en överlevare

Ledare Artikeln publicerades
I juli ombildade Stefan Löfven sin regering. Anna Johanson och Anders Ygeman avgick och Thomas Eneroth tillkom tillsammans med Helene Fritzon. Försvarsminister Hultqvist stannade kvar när halva Alliansen backade från sitt avgångskrav.
Foto:Erik Simander/TT
I juli ombildade Stefan Löfven sin regering. Anna Johanson och Anders Ygeman avgick och Thomas Eneroth tillkom tillsammans med Helene Fritzon. Försvarsminister Hultqvist stannade kvar när halva Alliansen backade från sitt avgångskrav.

Statsminister Stefan Löfven, S, har visat sig vara en mästare att överleva i politiken. Det gjorde inte oppositionsledaren Anna Kinberg Batra, M. Hon avgick i år. Löfvenregeringen har hittills drivit igenom 18 blocköverskridande överenskommelser och behållit försvarsminister Hultqvist i regeringen efter de borgerligas avgångskrav.

Löfven gjorde allt rätt när terrorattacken ägde rum i Stockholm i april. Han visade statsmannamässighet. Trots starka nationalistiska vindar och en högermajoritet i riksdagen lyckas hans tvåpartiregering leverera reformer för 40 miljarder nästa år.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet har visat regeringsduglighet i ett komplicerat parlamentariskt läge. Konjunkturen är god och statsfinanserna urstarka.

Men det är knappast detta medias årskrönikörer ägnar sig åt när 2017 lider mot sitt slut. I årskrönikorna handlar nästan allt om borgerlighetens tillkortakommanden och den pågående kannibalismen i Alliansen. Det stora regeringsbärande moderata partiet har åkt berg och dal-bana år 2017. Det blev ett förlorat år för den borgerliga Alliansen.

Socialdemokratin är och förblir det största partiet i opinionsmätningarna. Det är som det brukar vara. Det är omöjligt att veta vem som kan bilda en regering efter valet i september nästa år. Med tre konkurrerande politiska block behövs en statsminister som kan hålla ihop landet.

När väljarna står vid valurnan ställs frågan vem som är mest regeringsduglig. Löfven, S, eller Kristersson, M? Några andra statsministerkandidater finns inte.

S-ledda regeringen överlever tack vare gott parlamentariskt fotarbete. Högermajoriteten i riksdagen tycks bestå även nästa mandatperiod. Det kan bli en liten moderatregering som styr med hoppande majoriteter. Det kan bli en ny blocköverskridande vänster-mittenregering. Mycket pekar på att KD ramlar ur riksdagen efter att trendmässigt legat under riksdagsspärren i opinionsmätningarna.

Flyktingkrisen i världen fortsätter och regeringarna står ofta handfallna i Europa. EU är splittrat och svenska regeringen har gjort en u-sväng. Vad vill Centern när det gäller asyl åt afghanska ungdomar som får uppehållstillstånd under tiden de går i skolan? Regeringens förslag har inte behandlats än av riksdagen.

I utrikespolitiken får världen hoppas att Nordkoreas diktator och USA:s president Trump inte gör något oöverlagt och startar krig. Båda herrarna är oberäkneliga.

Metoo-revolutionen har stärkt kvinnans ställning i många länder. Män har generellt en läxa att göra. Bara det inte blir en kontrarevolution.

Gängkriminalitet i förorterna och dödsskjutningar måste få ett stopp när polisen får mer pengar. Det har svenska folket rätt att kräva.

Det är med blandade känslor vi går in i ett nytt år som också är ett valår.