Lövin stolt vice statsminister

Ledare Artikeln publicerades
Miljöpartiet och Isabella Lövin, vice statsminister lever i nuet. Hon var sist ut på söndagen av partiledarna i Almedalen. Foto: Henrik Montgomery / TT
Miljöpartiet och Isabella Lövin, vice statsminister lever i nuet. Hon var sist ut på söndagen av partiledarna i Almedalen. Foto: Henrik Montgomery / TT

I Miljöpartiets barndom ställde partiet ut löftet att inte lova guld men gröna skogar. Det var vid en tid när skogsdöden gick över landet. 1988 års riksdagsval var ett stort segerval för MP när sälar bara dog längs våra kuster.

Klimatfrågan (den globala uppvärmningen) är dagens stora miljöproblem som skapar ångest hos alla människor. De som förnekar uppvärningen är och förblir få. De finns på den yttersta högerkanten.

Miljöpartiet har snart sin första mandatperiod bakom sig som regeringsparti. När vice statsministern Isabella Lövin, MP, avslutade Almedalsveckan på söndagen hördes att partiledningen nu satsar på det ”gröna kortet”. Det kommer att rädda kvar partiet i riksdagen. Valstrategin är säkert helt rätt. Miljöpartiet måste naturligtvis leva upp till sitt eget partinamn.

Miljöpartiet räknas också till det mest generösa partiet i migrationsfrågan. Kritiken har varit massiv mot den så kallade gymnasielagen som är en slags undantagslag för att ge unga flyktingar en chans att få uppehållstillstånd. Om lagen överlever är oklart när fler domar väntar. Centerpartiet som konkurrerar hårdast med MIljöpartiet om samma målgrupp av väljare tycker det var en hafsigt skriven lag men C har trots det röstat på lagens genomförande.

Miljöpartiet vill fortsätta regera med Socialdemokraterna och är stolta över allt det man fått igenom i miljöpolitiken. Det är dags att berätta om allt som skett för alla miljöengagerade väljare. Det finns goda förutsättningar att partiet hänger kvar i riksdagen.

Lövin kritiserar Sverigedemokraterna och Allianspartierna för att vilja dra ner på miljö- och klimatsatsningar, sänka bensin- och dieselskatten och avskaffa den nyss införda flygskatten. Vist är det skillnad mellan höger och vänster i miljöpolitiken.

På söndagen väckte Lövin förslaget att satsa en halv miljard kronor årligen på ökad matsäkerhet och mer ekologiskt jordbruk. Sveriges självförsörjningsgrad ska öka till 80 procent från dagens 50 procent. MP driver offensivt på med nytänkande på miljöområdet.

Matförsörjning och klimat hänger ihop. I de allt mer osäkra tiderna måste vi mer kunna producera mat i vårt eget land. Det skulle vara en förlust för svensk inrikespolitik om Miljöpartiet åker ur riksdagen.

Hur har då årets Almedalsvecka varit? Tyvärr har stämningen försämrats när organiserade och uniformerade nazister i vita tröjor vandrat runt i Almedalen och runt om i Visby. Polisen måste ompröva sin alltför naiva tillståndsgivning av de bruna aktivisterna. De skrämmer människor och skapar mest bara störningar av andra partiers möten.

Det är ingen demokratisk rättighet att människor ska kunna hota och hata på allmän plats. Nazismen hör hemma på historiens soptipp. Natten mot lördagen greps och anhölls fem nazister misstänkta för hets mot folkgrupp i Almedalen. Ska nazister få fortsätta att provocera under framtida Almedalsveckor kommer hela arrangemanget att dö ut av sig själv till slut