Lysande valresultat i Kalmar

Ledare Artikeln publicerades

Vi sörjer inte, vi organiserar oss,. Det sa den Socialdemokratiske partiordföranden från scenen på valvakan. Efter en valrörelse som ledde till det sämsta valresultatet för socialdemokratin på över 100 år. Men också gav besked om vilket parti som är Sveriges största.

Opinionsanalytikerna som förnumstigt spått en total socialdemokratisk härdsmälta och alla Jimmies Åkesson Sverige-vänner som drömt om ett 30 % SD fick se något annat.

Socialdemokraterna är Sveriges starkaste politiska parti och att Moderaterna besteg silverplatsen. Sd;s opinionstrend var överskattad. De högsta siffrorna förblev till drömmar hos Sd-strategerna och bakom stängda dörrar så finns säkert besvikelse trots den kaxiga yttre attityden. Vi kan ha sett hur Sd;s röstmaximerat och kommande val blir till tuffa uppgifter för Åkesson och company.

Kom ihåg var ni läste det först. Vi sörjer inte vi organiserar oss, sa Löfven. Så rätt. Men hur? Utvecklingen under de senare åren underkändes rejält i valet. Det finns däremot ljusglimtar i den ganska dystra bilden. Ett sådant exempel är Kalmar. Där visar Socialdemokraterna ett lysande valresultat med hela 42,7 % i kommunvalet.

Med "kommunalrådsstjärnan" Johan Persson i spetsen så driver man en mycket framgångsrik politik. En politik fylld av entusiasm och framtidstro. "Kalmar fortsätt framåt" är parollen som sedan är sprängfylld med energi och framåtlutande vallöften. Dessutom tar man nya grepp för att förnya partiarbetet. Blan annat har de traditionstyngda talen på Första Maj fått stå tillbaka för mer spännande inslag som senast skådespelaren Samuel Fröler.

Arbetet har dessutom lett till att SD stannar på 12,5 % i valet. Högt men inte närheten av många andra sydsvenska siffror. Kalmar-exemplet visar att valresultaten inte är ödesbestämda, medias fel eller enbart rikstrender utan främst effekten av hur man har arbetat .En stor del av Johan Persson med fleras tid under kommande mandatperiod kommer säkert gå att till att ta mot studiebesöken. Det är dom väl värda!