M tiger om egna nedskärningar

Ledare Artikeln publicerades
Moderaten Beatrice Ask var justitieminister under åtta år i Alliansregeringen. Hon drog ned kraftigt på antalet utbildningsplatser på polishögskolan. På bilden medverkar hon på en presskonferens 2011 med  rikspolischef Bengt Svenson och rikskriminalchefen Klas Friberg. Foto: Bertil Ericsson /Scanpix
Moderaten Beatrice Ask var justitieminister under åtta år i Alliansregeringen. Hon drog ned kraftigt på antalet utbildningsplatser på polishögskolan. På bilden medverkar hon på en presskonferens 2011 med rikspolischef Bengt Svenson och rikskriminalchefen Klas Friberg. Foto: Bertil Ericsson /Scanpix

I morgon fredag röstar riksdagen om justitie- och migrationsminister Morgan Johansson, S, ska fort sätta som statsråd. Det är Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson som väckt frågan om misstroende. Statsministerkandidaten tillika moderledaren Ulf Kristersson var tvungen att stödja Jimmie Åkesson.

Även Kristdemokraterna och Ebba Bush Thor blir stödparti till SD. Men alla vet att det räcker inte för att statsminister Stefan Löfven ska möblera om i regeringen. Det blir istället ett skott i foten för de förenade högerpartierna.

Högerpartierna har under hösten visat stor frustration och ilska mot regeringen. Morgan Johansson gör för lite och misslyckas med att hejda det dödliga våldet, tycker högerpartierna.

Regeringen med Morgan Johansson och inrikesminister Mikael Damberg hade under hösten blocköverskridande samtal med alla riksdagspartier utom med Sverigedemokraterna för att ta fram skarpa förslag mot gängvåldet. Moderaterna, Liberalerna och KD lämnade samtalen innan förhandlingarna var klara. Det kommer fram många nya lagskärpningar under nästa år.

Visserligen är det politiska minnet ofta kort. Inte minst för oppositionspartier som en gång suttit i en regering.

Moderaterna vill helst glömma sin tidigare flyktingpolitik, försvarspolitik och politiken för lag och ordning. Under den första mandatperioden med Alliansen i regeringsställning gjordes kraftiga nedskärningar av platserna på polisutbildningarna.

Enligt statistik från Polismyndigheten drogs antalet polisutbildningsplatser ned med hela 92 procent, från 1 708 platser år 2008 till 141 platser år 2010. Åren 2009–2011 antogs endast 1 463 studenter, eller i snitt 487 per år . Det är den lägsta nivån sedan år 2000.

Detta sker när 400–500 poliser går i pension varje år. Konsekvensen var att vi fick färre poliser i landet under de borgerliga regeringsåren. Det är begripligt att Moderaterna i synnerhet inte vill tala högt om sina egna tillkortakommanden.

Det finns andra nedskärningar man ångrar i tysthet i efterhand. Nedskärningarna i försvaret under de borgerliga regeringsåren innebar bland annat att alla soldater försvann från Gotland. Den dåtida moderata finansministern Anders Borg har efteråt erkänt att det var helt fel politik. Självkritiken hedrar Borg.

Den moderate försvarsministern Mikael Odenberg hade vett nog att hoppa av från Reinfeldts regering. Under de åtta regeringsåren med Alliansen hette justitieministern Beatrice Ask, M. Hon hoppade aldrig av när det drogs ned på polisutbildningsplatserna.

Hon satt båda mandatperioderna ut utan några misstroendeomröstningar. Någon självkritik från henne själv har inte synts till. Sydöstran googlade på hennes namn under torsdagen utan att finna något.

På fredagen trycker moderaten Ask på knappen för att avsätta Morgan Johansson som justitieminister. Det politiska minnet är kort.