Mammas julstress är större än pappas

Ledare Artikeln publicerades

Vårt land sägs vara ett av världens mest jämställda länder, men när vi får barn är det oftast kvinnan som tar ett större ansvar. Ni vet väl om att det är kvinnor som står för större delen av allt obetalt hushållsarbete?

Och då vet ni säkert också vem det är som gör så att det blir en god jul hemma hos er. Så klart är det mamma som vi ska tacka för det. Alla mammor är likadana. De ser till att köpa nya lussekläder till barnen, att läraren får sin tackblomma, att gamla moster får sitt julkort och att julklapparna ligger prydligt inslagna under granen på julafton.

Mamma pyntar, bakar lussekatter, kokar knäck, steker, lägger in och griljerar. Är hemmet jämställt kan hon fördela arbetet, men ofta är det hon som är den enda ansvariga för att fixa så att allt blir klart till jul. Att ge sig ut i julhandeln är stressande och pressande.

Det gäller att planera för att inte glömma något i den långa listan av all mat som måste hem för att räcka alla helgdagarna. Stuva kylen och frysen full. Och ett av de svårare bestyren inför jul är att köpa julklappar i god tid. Många val som måste göras, att kunna fatta rätt beslut i butiken.

Tycker sonen bättre om en enfärgad blå eller vill han hellre ha en rödrutig skjorta? Förväntningarna är höga och det kan lätt bli fel. Det sägs att en gåva, en julklapp, kan vara så laddad för mottagaren att den kan förstöra en relation om det inte blir rätt.

Vid jul är det extra viktigt att tänka till när vi förväntas köpa och ge presenter till flera personer som de får öppna samtidigt. När alla också kan se vad de andra får under julklappsöppningen. Detta gör det lätt att jämföra sina gåvor med varandra. Vem fick den finaste och dyraste?

Man kan undra hur julen kunde gå ifrån att vara en lugn, stilla, kristen och andlig högtid till att bara kretsa runt frosseri och överkonsumtion?

Till sist… är julens stora stjärna Jesusbarnet. Allt handlar om hans födelse medan mamma Maria i krubban är en bifigur. Mamman som genom ett mirakel kunde sätta Guds son till världen.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.