Många frågor till Strandhäll

Ledare Artikeln publicerades
När statsrådet Annika strandhäll, S, besöker Blekinge och Socialdemokraternas distriktskongress i Ronneby är det många frågor som hänger i luften. Foto: Stina Stjernkvist / TT
När statsrådet Annika strandhäll, S, besöker Blekinge och Socialdemokraternas distriktskongress i Ronneby är det många frågor som hänger i luften. Foto: Stina Stjernkvist / TT

Den s-ledda regeringen har lagt sin första budget efter valet 2018. Entusiasmen är minst sagt dämpad i arbetarrörelsen. Hur vill Socialdemokratin leda Sverige under mandatperioden?

Det har av kända skäl inte blivit någon rivstart för den andra Löfven-regeringen. Det blev först en trög regeringsbildningsprocess och sedan en blocköverskridande överenskommelse (Januariavtalet) som väcker mer frågor än ger svar.

På lördagen samlas Blekingens socialdemokrater till sin årliga distriktskongress i Ronneby. Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll är gäst på kongressen och representerar partistyrelsen.

Distriktskongressen ska diskutera uttalanden om nedläggning av tre Arbetsförmedlingskontor i Blekinge; Olofström, Sölvesborg och Ronneby. Ett uttalande ska antas.

Därtill ska distriktskongressen besluta om kommande valrörelse inför valet till Europaparlamentet 26 maj. Ombuden har också behov av att diskutera vårändringsbudgeten och januariöverenskommelsen mellan S, MP, C och L. Vad innebär avtalet för Socialdemokraternas trovärdighet?

En annan fråga att reda ut är när spaden kommer i marken för bygget av Sydostlänken mellan Älmhult-Olofström-Karlshamn. Före valet i juni 2018 gav infrastrukturminister Tomas Eneroth, S, beskedet att bygget äntligen ska bli av. Men när kommer bygget igång? Det borde redan vara igång. Blekinge har inte råd med ytterligare en långbänk.

I början på 00-talet svek en s-regering under Göran Persson utbyggnaden av E22 genom Blekinge för att istället rädda jobb i Trollhättan (SAAB).

Det är Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg som lagt förslag om massnedläggningar av kontor runt om i landet. Det beslutet är inte fattat av sittande s-ledda rödgröna regering utan grundar sig på årets löpande högerkonservativa budget.

Den beslutades av M, KD och med stöd av SD strax före jul ifjol när Sverige hade en s-ledd övergångsregering. Centern och Liberalerna lade ned sina röster vid tillfället. .

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, S och även finansminister Magdalena Andersson, S har bett generaldirektör Sjöberg att inte fatta beslut om massnedläggningar av kontor. Han borde avvakta nya direktiv från regeringen. Men vad betyder det konkret? Nedläggningsförslagen ligger trots allt kvar.

Om det mot förmodan skulle läggas ned tre kontor i Blekinge vill s-kommunalråd i Blekinge och även i Skåne att kommunerna ska kunna bli fristående aktörer för att ta över kontoren.

Fristående aktörer nämns i Januariöverenskommelsen som ersättare av de nedlagda statliga kontoren. Vill regeringen kommunalisera delar av Arbetsförmedlingen? Vill Centern och Liberalerna detockså?

Om Annika Strandhäll kan svara på frågorna under lördagen återstår att se. Hon kommer definitivt ta med sig frågorna när hon återvänder till Rosenbad efter helgen. Otåligheten växer i arbetarrörelsen.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.