Mansdominans bruten

Ledare Artikeln publicerades
Kommunalråd Heléne Björklund i Sölvesborg, S, och oppositionsråd Malin Norfall, S, i Ronneby vill sitta i riksdagen i höst.
Foto:Sydöstran
Kommunalråd Heléne Björklund i Sölvesborg, S, och oppositionsråd Malin Norfall, S, i Ronneby vill sitta i riksdagen i höst.

Det är nomineringstider i partierna just nu. Och så här långt är det de socialdemokratiska kvinnorna i Blekinge som är på frammarsch valåret 2018. Kommunalråden Heléne Björklund i Sölvesborg och Malin Norfall i Ronneby vill sitta i riksdagen efter valet i september.

Samtidigt vill Sandra Bizzozero bli kommunstyrelsens ordförande i Karlskrona. Theo Zickbauer vill bli kommunstyrelsens ordförande i Ronneby i konkurrens med Magnus Pettersson. Alla har förutsättningar att få de tunga politiska uppdrag de söker.

Det är glädjande att socialdemokratiska partiet i länet har många kvinnor som siktar på ledande befattningar. Det starka s-fästet i Olofström har sedan flera år ett kvinnligt kommunalråd, Sara Rudolfsson. Socialdemokraterna i länet leds av en kvinna, Heléne Björklund. Det är inte längre bara "gubbar" som syns i de främsta leden i arbetarrörelsen. Det är ett styrkebesked.

Mansdominansen är definitivt bruten i år som är ett valår. Det kommer säkert fram fler kvinnliga kandidater i de fortsatta nomineringarna. Med sviktande medlemstal i socialdemokratiska partiet och även andra partier jämte starka högernationalistiska vindar i väljaropinionen är det extra glädjande med så många kvinnliga s-kandidater.

Förhoppningsvis innebär det att Socialdemokraterna vitaliseras i "röda Blekinge". Kanske blir det ett annat och bättre tonläge i valagitationen och debatterna i valrörelsen med flera tunga kvinnliga kandidater.

Det är många som befarar att årets valrörelse ska präglas av personpåhopp och konfrontation. Det mansdominerade och främlingsfientliga Sverigedemokraterna har med den hårda blockpolitiken fått ett oförtjänt inflytande i politiken.

Klassröstningen har minskat när även socialdemokratiska väljare ger stöd till SD. Men av fem kommuner i Blekinge är det fyra som leds av socialdemokrater. Efter valet i höst kan det bli fem s-styrda kommuner igen. Om det blir Theo Zickbauer eller Magnus Pettersson som toppar s-listan i Ronneby är en öppen fråga. Båda kandidaterna har lång facklig bakgrund med sig in i valrörelsen.

Om både Heléne Björklund och Malin Norfall får åka till riksdagen i höst är det historiskt. Partiet bör absolut ta minst tre mandat och med en varvad lista betyder det att det blir två s-kvinnor och en s-man på Blekingebänken. Sannolikt kandiderar Annicka Engblom, M, också i år till riksdagen. Det betyder tre kvinnor och en man skickas till riksdagen i höst från Blekinge. Den könsfördelningen har aldrig hänt förr. För övrigt är det i år 100 år sedan kvinnorna fick rösträtt i Sverige.

Det är naturligtvis väljarna som bestämmer vilken könsfördelning vi får. Mycket kan hända på nio månader. Ännu finns inga valsedlar fastställda i S i länet. Fler överraskningar är att vänta.