Mer stöd måste gå till tjejer som idrottar

Ledare Artikeln publicerades

Att tjejerna diskrimineras inom idrotten är ingen nyhet. Det är inte rättvist. Tjejer som idrottar kan inte räkna med att få lika mycket stöd som killar. Varken när det gäller uppmärksamhet eller pengar.

Detta vill en stor affärskedja i sportbranschen visa genom en ny kampanj som ska lyfta tjejer och deras idrottsprestationer.

Kampanjens syfte är att öppna ögonen för orättvisor som gör att tjejerna många gånger får jobba i motvind och kämpa mer än killarna. Meningen är också att uppmärksamma alla fantastiska prestationer som tjejer ofta får göra inför tomma läktare.

Tomma läktare betyder att intresset för kvinnlig idrott inte är så stort. Tjejer kan inte därför kräva lika bra villkor och sponsring.

Det måste bli en ändring, jämställdheten i samhället har kommit längre. Tjejer som lägger ner mycket tid och energi på sin idrott kan inte längre finna sig i sådan särbehandling. De måste ställa samma krav som sina idrottande manliga kollegor.

Så orättvist är det, i rena pengar handlar det om att tjejerna som idrottar får 2,9 miljarder kronor mindre än killarna per år. Trots att det är lika många tjejer som killar som idrottar. Fördelningen av bidragspengar bygger på ett system som gör att flickor missgynnas.

Pengarna hamnar främst i de stora populära lagidrotterna där det är pojkar som dominerar och idrottsklubbar med många medlemmar får mest pengar.

Och pojkar som deltar i en lagsport kan få bättre träningstider, ha utbildade tränare, få full utrustning, betalda resor, hotell och träningsläger. Tjejerna i klubben får också, men sällan så bra träningstider. De får nöja sig med att ha pappor som tränare, får dela på utrustning och endast bidrag till resor och träningsläger. Det är inte jämställt.

Till sist… medverkar några av landets mest framgångsrika idrottsstjärnor i kampanjen. De ska föreläsa och undervisa idrottsklubbar för att nå målet, ett mer jämställt idrottssverige.