MP – partiet som blöder

Ledare Artikeln publicerades
Språkrören Isabella Lövin och Gustav Fridolin vid Miljöpartiets kongress ifjol i Karlstad. På fredag och veckoslutet samlas partiet till kongress igen.
Foto:Björn Larsson Rosvall/TT
Språkrören Isabella Lövin och Gustav Fridolin vid Miljöpartiets kongress ifjol i Karlstad. På fredag och veckoslutet samlas partiet till kongress igen.

Miljöpartiet samlas till kongress på fredagen och över helgen i Linköping. Det är ett parti som kämpar för sin överlevnad som riksdagsparti. Det har medfört spänningar i partiet om vilket vägval partiet skall göra inför nästa års valrörelse.

Partiledningen satsar på att miljö- och klimatfrågan ska locka tillbaka förlorade väljare. Språkrören och de andra miljöpartistiska statsråden trivs i koalitionsregeringen.

Man är övertygade om att med ökad tydlighet om vad partiet faktiskt uträttat i miljöpolitiken skall locka tillbaka alla försvunna väljare. Det finns hyfsat med tid att förklara varför Miljöpartiet gör skillnad som regeringsparti.

Svikna vallöften om försäljning av Vattenfalls tyska kolgruvor och nedläggning av Bromma flygplats ligger som öppna sår. Miljöpartiet ville vara det tuffa partiet där man inte lovade guld utan gröna skogar. Under oppositionstiden var partiet under en period landets tredje största parti. I dag är det Moderaterna. Det om något visar hur radikalt annorlunda partilandskapet har förändrats på några år.

Det är de nationalistiska vindarna som blåst in över Sverige som skapat helt nya väljarströmmar. Samtidigt har flyktingströmmarna ökat kraftigt. Miljöpartiet tycker rejält illa om den egna regeringens flykting- och asylpolitik. Det kommer att märkas under kongressdagarna i Linköping.

Även om det hörs muller av missnöje i partiets bas är det svårt att tro att språkrören ersätts av nya ledare i veckoslutet. När Sydöstran talar med ombud från Blekinge som åker till Linköping är det en god stämning som råder.

Olle Hilborn som är språkrör för Miljöpartiet i Karlskrona säger: - Vi har inte så bra siffror just nu och vi har ett digert jobb framför oss. Men vi har en god stämning och många idéer inom partiet, framför allt här i Karlskrona. Vi ser fram emot valet.

Det låter förtröstansfullt. De "regeringskritiska" rösterna finns i en grupp kallad Grön omställning med Carl Schlyter i spetsen. Där ställs ultimativa krav på att stoppa vapenexport till diktaturer. Det är en fråga som också plågar regeringspartnern Socialdemokraterna. Förhandlingar pågår mellan koalitionspartierna.

Skulle det bli öppna fraktionsstrider i Miljöpartiet under kongressdagarna riskerar det att slå ut partiet ur riksdagen. Det skulle inte gagna någon som vill leva i ett land där miljön värderas högt.

I DN/Ipsos majmätning ramlar MP under riksdagsspärren och är lika stort som Gudrun Schymans Feministiska initiativ.

Marknadskrafterna löser inte miljökriser. Det gör politiska krafter som vill ställa om landet för mindre utsläpp och stopp på klimatförändringarna.

Miljöpartiet samlas i dessa dagar förmodligen till sin viktigaste kongress sedan partiet bildades. Vill partiet vara regeringsdugligt stannar man i regeringen. Nu hänger det på realisterna i partiet.