Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Hampus Engqvist: Nationalism och slutenhet mot humanism och öppenhet

Krutröken efter den rekordlånga regeringsbildningen som följde riksdagsvalet har precis börjat lägga sig. Vardagen för våra politiska företrädare har knappt infunnit sig innan det är dags för en ny valrörelse.
Hampus Engqvist
Publicerad 13 mars 2019
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.

Europaparlamentsvalet närmar sig med stormsteg och partiorganisationerna kämpar för att kraftsamla inför ännu en valrörelse. 26 maj ska vi välja våra svenska företrädare till EU:s parlament. Vi har 21 mandat som ska fyllas av svenska politiker för en mandatperiod på fem år.

Valdeltagandet i förra valet 2014 var på precis över 50 procent. Det är lågt, men valdeltagandet i Sverige har ökat för varje parlamentsval. Trenden i Europa är motsatt där valdeltagandet minskat. Statsvetare brukar diskutera hur lågt ett valdeltagande kan bli innan ett resultat inte är legitimt längre och förtroendet för den representativa demokratin urholkas.

Annons

Utmaningen för partierna är att övertyga väljarkåren om att deras röst i parlamentsvalet spelar roll och avgör vilken riktning som EU tar. Valdeltagandet behöver fortsätta att öka och det är viktigt att väljarna känner av lite valtemperatur för att gå till valurnorna.

Det är flera av framtidens utmaningar som vi inte löser på nationell nivå och där EU kan spela en avgörande roll. Klimatfrågan är gränslös och en fråga där EU har en viktig roll. Jag brukar roa mig med att läsa naturskyddsföreningens ranking av våra parlamentsledamöters miljöengagemang i parlamentet och det är tydliga skillnader mellan våra partier.

Moderaterna och Sverigedemokraternas företrädare brukar vara mest intresserade av att skydda industrins rätt att förorena medan övriga partier har haft goda företrädare i miljöpolitiken. Politiken i EU-valet avspeglar den nationella politiken i många frågor. Nationalism och slutenhet mot humanism och öppenhet.

Arbetares rättigheter och minskade klyftor står mot nyliberalism och avregleringar. Det är alla viktiga frågor där det spelar en stor roll vilka företrädare vi har i parlamentet.

Annons
Annons
Annons
Annons