Nej, ditt nyår är inte bara din ensak

Ledare Artikeln publicerades

Fyrverkerier har alltid varit för dyrt för vanligt folk. Så på senare år har många kommuner smällt av ett eget. Men respekt för andra är uppenbart tydligt ett särskilt svårt kapitel.

Raketer mot polis och räddningstjänst och förbipasserande. Mot byggnader, bilar, tåg och in i lägenheter. En person nedslagen när han sa ifrån. Men inga dödsfall. Ungefär så blev detta nyår. Och idag är folk tillbaks i vardagen. Men för väldigt många dröjer det normala.

För medan många hade roligt och gjorde som vanligt på nyår, blev det lika som vanligt ett mindre helvete för alla djur. Och då vet vi ändå bara hur vissa djur reagerar. Dom skakar, flämtar, hyperventilerar, stressar runt eller är panikslaget stilla.

Några blir neddrogade, sveps in i filtar eller får särskilda västar, hörselskydd, blir instängda längst in längst bort, och musiken är på max. Djurägare tar bilen och kör iväg, för flera timmar. Hyr in sig på lugna hotell, lånar stuga i ödebygden, lånar skyddsrum. Och veterinärer har högsäsong. Detta är ingen fest. Detta är djurplågeri. Och för många blir livet framöver en ständig rädsla.

Det låter förfärligt, och är ännu värre att se. Och idag kan vi det. Idag finns det i realtid och på rörliga bilder i sociala medier, det vi förut bara hörde talas om. Man skulle vilja tro att detta kan bidra till förändring. Men om inte ens alla många traumatiserade människor får alla andra att visa största möjliga självklara hänsyn, varför då bry sig om djuren. Jag ska ha roligt, ge fan i mitt nyår, jag gör som jag vill.

Att stå emot är det inte många som ens vill. Med känslokyla som nytt varumärke, samtidigt som andra för första gången tog ansvar och avstod helt, smällde Katrineholm av nordens största fyrverkeri. Snacka om att fixa sitt eget politikerförakt.

Det är respektlöst mot allt levande att det bara eventuellt kanske blir en liten förändring om två år. Och tro inte det är över för i år. Det smäller plötsligt lite varstans långt in i februari. Minst.