Norges herrlandslag visade vägen

Ledare Artikeln publicerades

Spelarna i Norges herrlandslag i fotboll har gått ner i ersättning för att förbundet ska kunna införa jämställda ersättningar och ge likvärdiga landslagslöner till damerna och herrarna. Det kan låta ridderligt av de norska herrspelarna, men det borde vara en självklarhet.

Lönen från landslaget är bara smulor för de välbetalda herrspelarna medan det kan vara en livlina för en damspelare i deras professionella satsning.

Nu riktas blickarna mot Sveriges fotbollsförbund och damlandslagets nya avtal, som ännu inte är på plats. Ingen vill kommentera hur herrarnas avtal ser ut och vilka skillnader som finns, men vi kan förutsätta att de är stora. Lagkaptenen i herrlandslaget Andreas Granqvist mumlade till SVT-sport att inte den diskussionen har förekommit.

Nu är det en fråga som måste upp på förhandlingsbordet. Lönen för damspelarna borde ligga en bit högre än för herrspelarna. Detta för att lyfta damfotbollen och kompensera för den skeva lönebilden som finns mellan könen i spelarnas klubblag.

Fotbollen har länge varit mansdominerad och släpat långt efter det övriga samhället i jämställdhetsarbetet. Saker som skulle vara helt oacceptabla på en arbetsplats eller i en familj har accepterats och sopats under mattan i fotbollsfamiljen. Makthavare inom sporten mumlar alltid något om bristande intresse och att marknaden bestämmer.

Men det är ju precis de faktorerna som gör att det är så viktigt att fotbollsförbundet leder vägen och agerar mot ett mer jämställt samhälle. Gör inte förbundet något så kommer ingen annan heller att göra det.

Det går inte att vänta på att damernas ersättningar ska komma ikapp herrarnas. Då får vi vänta några hundra år till på ett jämställt fotbollsförbund. Ska damerna komma ikapp så måste herrspelarna avstå en bit av kakan, precis som man har gjort i Norge. Chansen att agera finns nu när damernas avtal ligger på förhandlingsbordet.