Närheten till demokratin är viktig – rösta på din granne

Ledare Artikeln publicerades

Nu är det mindre än en månad kvar till valet och alla partier slåss nu om att nå ut i medierna. Utspel efter utspel, flera av dem liknar varandra. Det är inte lätt att hålla sig uppdaterad och insatt. Varje vecka svänger ett parti i en fråga de tidigare profilerat sig i. Flera nyhetssajter har skapat valkompasser och olika enkäter för att göra det lättare för väljarna att veta vilket parti de delar mest åsikter med.

Jag var själv inne och gjorde SVT:s valkompass, mest på skoj eftersom jag redan vet vart jag står ideologiskt. På 4-10 minuter ska du alltså få veta vilket parti du sympatiserar med genom att besvara 33 frågor. Här är några exempel.

Är du för eller emot statens investeringsstöd för byggandet av nya hyresrätter, är du för eller emot könskvotering i börsbolagens styrelser, vill du göra ändringar i strandskyddslagen eller är du före eller emot att arbetsgivareavgiften ska sänkas för företag i glesbygdskommuner? Allvarligt talat, är detta frågor som gemeneman sitter och funderar på till vardags? Det tror inte jag.

Jag tror att de flesta vill ha ett jobb med en lön som går att leva, en bra förskola/skola där du lämnar dina barn, att tåget går i tid, en sjukvård som hjälper dig när du behöver det och en pension som gör att du kan bo kvar i ditt hem efter arbetslivet.

Jag tror att det som är avgörande för folkets tilltro till demokratin är att folket upplever att demokratin finns nära. Att de som beslutar om det som rör din vardag finns där du finns. I ditt bostadsområde, på din arbetsplats, att de handlar i den lokala mataffär eller att de har barn som spelar i samma handbollslag som ditt barn. Att det finns någon i din närhet eller i din bekantskapskrets som du kan ställa frågor till, komma med synpunkter till eller ringa och skälla på när du tycker att hen inte har skött sig. Politik och demokrati är inget som kan delegeras till ett elitistiskt projekt där människor med högst resultat i skolbänkarna är de som ska avgöra allt. Närheten till besluten och beslutsfattarna är helt avgörande för demokratins överlevnad. Rösta på din granne, på din kollega, på din tränare eller någon annan i din närhet som står till förfogande i demokratins tjänst.

Elina Gustafsson