Nyanlända ska in i jobb

Ledare Artikeln publicerades
Statsrådet Ylva Johansson, (S) knyter band med Karlskrona kommuns ordförande i arbetsmarknadsnämnden, Lisa Bengtsson, (S). FOTO:MATTIAS MATHISSON
Foto:Mattias Mattisson
Statsrådet Ylva Johansson, (S) knyter band med Karlskrona kommuns ordförande i arbetsmarknadsnämnden, Lisa Bengtsson, (S). FOTO:MATTIAS MATHISSON

I decennier har debatten pågått om den misslyckade integrationen av nya svenskar i samhället. Efter den stora flyktingsströmmen 2015 var det många olyckskorpar som kraxade. Främlingsfientliga Sverigedemokraterna varnade för systemkollaps.

Det blev inte så. Sverige ställer nu om politiken för att snabbare sätta nyanlända i jobb och utbildning. På onsdagen invigdes ett nytt Integrationscentrum i Arbetsförmedlingens hus i Karlskrona.

Arbetsmarknads- och integrationsminister Ylva Johgansson, (S), klippte inget band utan knöt ihop ett band med arbetsmarknadsnämndens ordförande Lisa Bengtsson, (S). Regeringen och Ylva Johanson är kaxig när hon säger att nyanlända ska komma i arbete eller studier inom två år.

De som flytt från krig och terror vill skapa ett nytt liv i Sverige. Det kräver en betydligt effektivare integrationspolitik. Det måste bli verkstad efter alla år av politiskt snömos i integrationspolitiken.

Ylva Johanssons snabbspår in i jobb för flyktingarna måste ske i samverkan mellan staten och kommunerna. Därför knöt hon band med Karlskrona kommun i det nya Integrationscentret. Där finns alla viktiga myndigheter på plats för att snabbt hjälpa de nyanlända in i svenska samhället.

Ylva Johansson berättade om hur improviserat integrationssystemet hittills varit i Sverige fram tills nu. Det har egentligen inte funnits något system alls. Det är obegripligt och statsrådet är själv förbluffad. Vi tror gärna att den svenska samhällsapparaten är välordnad och väloljad. Det ska till en flyktingkris för att det ska bli nytänkande och reformer. Den tidigare borgerliga regeringens lotsar för nyanlända på Arbetsförmedlingen blev ett fiasko.

Sverige är det land i OECD som tagit emot flest flyktingar 2015 i förhållande till sin folkmängd. Regeringen försvarar den rådande andrumspolitiken för att klara integrationen. Sveriges flyktingmottagning är betydligt hårdare efter 2015.

Inför kommande socialdemokratiska partikongress i april i Göteborg ser hon fram emot en intensiv debatt om svensk migrationspolitik. Det blir ingen återgång till 2015 års asylinvandring.

Även om vissa kommuner, företrädesvis välbärgade moderatstyrda kommuner, knorrat över att ta ansvar för de nyanlända, tycker hon nu att alla kommuner ställer upp. Den uppställningen är helt nödvändig om Sverige ska lyckas med integrationen. Samma sak gäller inom EU. Inga EU-länder kan smita från sitt ansvar. Ylva Johansson måste tro att alla EU-länder visar solidaritet med flyktingarna. Allt annat är oacceptabelt.

Det är en styrka att Sverige idag har en integrationspolitisk strategi (snabbspår) när andra EU-länders regeringar gnäller och ger efter för nationalism och populism. Integrationscentret i Karlskrona och 22 andra orter är ett stort steg framåt.