Nyval en orimlighet

Ledare Artikeln publicerades
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, S, (till höger) presenterade Maria Mindhammar som på torsdagen utnämnts till ny generaldirektör för Arbetsförmedlingen. Men fortfarande hotar en misstroendeomröstning.  Foto: Christine Olsson/TT
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, S, (till höger) presenterade Maria Mindhammar som på torsdagen utnämnts till ny generaldirektör för Arbetsförmedlingen. Men fortfarande hotar en misstroendeomröstning. Foto: Christine Olsson/TT

Låt oss först konstatera att den politiska hanteringen av en av våra största myndigheter, Arbetsförmedlingen varit bedrövlig. Tusentals anställda förlorar jobbet och över 100 kontor läggs ned.

Det är konsekvensen av att de förenade högerpartierna med M, KD och med stöd av SD fick igenom sin budget för snart ett år sedan. Den förre generaldirektören Mikael Sjöberg drog snabbt igång en neddragningskarusell. Den nya rödgröna regeringen var för passiv under våren.

Det finns ett januariavtal mellan S, MP, L och C sedan snart ett år sedan. Avtalet bygger på en privatisering av Arbetsförmedlingen.

Det är flera partier utanför regeringen som klantat till det med ”reformeringen” av myndigheten. I bakgrunden finns också en nyliberal entusiast (Martin Ådahl i Centern) som tryckt på gaspedalen för att snabbt vända upp och ned på Arbetsförmedlingen.

De fackliga protesterna på Af har varit omfattande och fullt begripliga. Omvandlingen av Arbetsförmedlingen är kaotisk. Efter att tidigare arbetsmarknadsministern Ylva Johansson, S, åkt ned till en ny karriär i EU har Eva Nordmark, S, fått ärva oredan i regeringen.

Nordmark är luddig i en sin beskrivning av privatiseringens konsekvenser av Arbetsförmedlingen som egentligen inte är socialdemokratisk arbetsmarknadspolitik. På torsdagen kom äntligen ett klart besked om vem som är ny generaldirektör. Maria Mindhammar är säkert den mest dugliga regeringen kan rekrytera i detta krisläge.

Hon är optimistisk men väntar på att få läsa regeringens och Eva Nordmarks, S, regleringsbrev om drygt två veckor. Då klargörs vad regeringen lägger ut för uppdrag på henne att göra Arbetsförmedlingen mer effektiv om med lokal närvaro i hela landet. Det hade varit naturligt att hon fått reda på det nu när hon börjar sitt svåra jobb.

”Över veckoslutet borde januaripartierna (S, MP, C och L) hitta en kompromiss för att förhindra en regeringskris och ytterst ett nyval.”

Regeringsbeskedet har inte imponerat på först Vänsterpartiet och sedan på Moderaterna och Kristdemokraterna. De kallade till två olika presskonferenser strax efter regeringens utnämning av Mindhammar på torsdagen. Oppositionspartierna tänker lämna in en gemensam (?) misstroendeförklaring mot Nordmark senast på tisdag nästa vecka.

Under tiden får regeringen och statsminister Stefan Löfven, S, fundera på vad som ska hända. Över veckoslutet borde januaripartierna (S, MP, C och L) hitta en kompromiss för att förhindra en regeringskris och ytterst ett nyval.

Det är Centern och nyliberalen Martin Ådahl som måste backa på sin tidtabell och förslag att handla upp nya privata arbetsförmedlare med stöd av lov (Lagen om valfrihetssystem). Röran måste få ett slut senast nästa vecka.

Regeringen kan rimligen inte riskera ett extraval för att det är kaotiskt på Arbetsförmedlingen. Det torde väljarna vara överens om.