Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Christina Mångård: Oftast kvinnor som vårdar nära anhöriga

I Sverige är det över en miljon människor som vårdar eller stödjer någon närstående. När en anhörig blir sjuk är det oftast kvinnor som drar det tunga lasset. Så såg det ut för tio år sedan och så ser det ut än idag.
Christina MångårdSkicka e-post
Krönika • Publicerad 2 augusti 2018
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
När en anhörig blir sjuk är det oftast kvinnor som drar det tunga lasset.
När en anhörig blir sjuk är det oftast kvinnor som drar det tunga lasset.Foto: /TT

Detta visar en ny rapport. Ofta helt utan någon ersättning hjälper och sköter de sina sjuka män eller sina föräldrar som inte längre klarar sig själva.

Alla har vi upplevt eller kommer få uppleva det smärtsamma beskedet att en nära anhörig har blivit allvarligt sjuk och behöver vård. Då ställs vi inför det svåra beslutet, om vi själva har möjlighet att sköta den vården hemma.

Annons

Självklart är det inget konstigt att man tar hand om den som blir sjuk i en familj. Man gör vad man kan och känner sig inte som den nära anhörige på en gång när man vårdar sin make.

Det kommer smygande och man glider in i den rollen, berättar en kvinna som tar hand om sin man som har Alzheimers sjukdom. Hon upplever det som att vandra in i en öken där man aldrig vet hur långt man har gått och hur långt man har kvar.

Problemet är, att den som vårdar sin sjuke man i hemmet med tiden kan bli allt mer isolerad och utarbetad. Det händer att den vårdande frun faktiskt dör före den sjuke mannen. Därför är det viktigt att be om hjälp i tid innan man helt bränner ut sig.

Man ska veta, att all anhörigvård ska grundas på frivillighet. Man har ingen skyldighet att vårda en närstående. Men gör man det, har kommunen en skyldighet att hjälpa till. Inte alltid ekonomiskt men med information, erbjuda samtalsstöd, personliga assistenter och annan avlösning när man inte orkar mer.

Kvinnliga anhöriga som vårdar en make upplever en mycket större börda än manliga anhöriga som vårdar en maka. Män får ofta mer stöd och beröm av omgivningen.

Och studier visar att manliga anhöriga är bättre på att se till att få mer egentid och de är bättre på att kunna ta pauser från vårdandet utan att få dåligt samvete.

Till sist… fick 17 000 personer närståendepenning för vård av anhörig förra året. 72 procent var kvinnor.

Annons
Annons
Annons
Annons