Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Omval och fyllnadsval

Om tre veckor, 7 april, är det omval i Falun. Det är kommunalvalet som görs om. Det sker eftersom 145 valkuvert kom in för sent till valets rösträkning.
Publicerad 16 mars 2019
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Omvalet i Falun liknar något vi inte är vana vid i Sverige – fyllnadsval.
Omvalet i Falun liknar något vi inte är vana vid i Sverige – fyllnadsval.Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Eftersom det för fördelningen av mandat kunde blivit på ett annat sätt om bara några röster varit annorlunda för några partier beslutade valmyndigheten att valet ska göras om.

Falun har knappt 60 000 invånare och är jämnstort med Karlskrona. Båda är residensstäder i var sitt län. Och båda är sitt läns största kommun i invånare.

Annons

Det är sällan det är omval i en kommun eller en region (landsting). Men det sker ibland. För åtta år sedan var det ett omval i en av de fyra delar som Örebro är indelad i.

Eftersom Örebro har drygt dubbelt så många invånare som Falun eller Karlskrona kom det att omfatta ungefär hälften så många väljare som omvalet i Falun berör.

I ordinarie valet i Örebro blev valdeltagandet 83,3 procent i det geografiska område som det senare blev omval i. I omvalet blev valdeltagandet lägre, med 20 procentenheter. Det blev 63,3 procent.

Vad har då ett omval i en annan del av landet för intresse för invånare i Blekinge? Tja, direkt så är det ganska lite.

Men alla kommuner i landet måste bereda möjlighet för förtidsröstning för omvalet i Falun, för personer som är skrivna i Falun men som råkar befinna sig i en annan kommun och inte kan rösta eller förtidsrösta i Falun.

Omvalet i Falun är också intressant eftersom det liknar något vi inte har i det svenska valsystemet, nämligen fyllnadsval.

I många andra länder är det fyllnadsval i en valkrets när en ledamot som blivit vald i den avgår, avlider eller förhindras att fullfölja sitt förtroendeuppdrag. Särskilt i valsystem med personval, som i USA och Storbritannien, är fyllnadsval vanliga.

Hela landets politiska intresse brukar riktas mot de fyllnadsval som är mellan de ordinarie valen och det spekuleras i om trender på riksplanet ska påverka valet.

Sverige är ett av de länder där det är val väldigt sällan, eftersom parlaments-, kommun- och regionalval hålls på samma dag. I nästan alla andra länder är det val vid olika tillfällen till de olika nivåerna.

Vanligen är parlamentsval vid ett tillfälle och kommun- samt regionalval vid ett annat. En del länder har rent av val till kommuner och regioner vid olika tillfällen.

Annons

I en kommun, som Falun, är de lokala förhållandena de centrala i det kommunala omvalet. Men det finns ändå risk, eller chans, att rikspolitiken kan inverka.

Sedan valet i september har ju en del förändrats i rikspolitiken, där Centerpartiet och Liberalerna slutit januariavtalet med de regerande Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Den borgerliga alliansen har därmed splittrats.

Ett missnöje med Centerpartiet bland allmänborgerliga väljare kan leda till att C kommunalt i Falun gör ett dåligt val. C gjorde för övrigt ett bra val i Falun i höstas.

Och om Kristdemokraterna har höga opinionssiffror, uppåt tio procent, kan det vara intressant om det får genomslag i omvalet. Falun är ju, likt Karlskrona, en av de större städerna i landet.

Robert SundbergSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons