Orättvis skatt tas bort

Ledare Artikeln publicerades
Pensionärsorganisationerna har protesterat i tio år mot den orättvisa högre beskattningen på pensionsinkomster. På bilden demonstrerar PRO i Blekinge i Karlskrona i mars 2014.
Foto:Maths Olsson
Pensionärsorganisationerna har protesterat i tio år mot den orättvisa högre beskattningen på pensionsinkomster. På bilden demonstrerar PRO i Blekinge i Karlskrona i mars 2014.

Det har gått många demonstrationer med arga och besvikna pensionärer sedan första jobbskatteavdraget infördes under den borgerliga regeringen 2007. Pensionärsorganisationerna har under tio år krävt att det skall vara lika beskattning på pensionsinkomster och löneinkomster.

På onsdagen fick statsminister Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson applåder bland pensionärer hos PRO i Handen utanför Stockholm. Där släppte de budgetnyheten om att pensionärsskatten ska bort år 2020 om Socialdemokraterna fortsätter att regera. Skattesänkningen är den enskilt största satsningen i kommande höstbudget.

Pensionärer med upp till 17 000 kronor i månaden kommer efter årsskiftet betala lika mycket i skatt som de som jobbar. Nästa år sänks skatten med 5 000 kronor per år för 75 procent av alla personer över 65 år. Reformen kostar totalt 4,4 miljarder 2018.

Pensionärsorganisationerna välkomnar beskedet men tycker också att regering och riksdag ska förändra pensionssystemet. De fattigaste pensionärerna kan inte leva på sin pension i dag.

Alla partier kommer vara känsliga för vad pensionärerna kräver i kommande valrörelse. I riksdagsvalet nästa år kommer 27,5 procent enligt SCB vara 65 år eller äldre. De partier som svävar på målet om den högre pensionärsskatten kommer att få det svettigt.

Kristdemokraterna har alltid sett sig som pensionärernas bästa vän i den tidigare högerregeringen. De lyckades aldrig leva upp till sina löften när de satt i regeringen. Först nu kräver KD att skatteorättvisan ska bort med en gång genom att höja momsen.

Eftersom det inte finns någon gemensam skuggbudget från de borgerliga partierna i höst är det oklart vad det borgerliga regeringsalternativet vill. Pensionärsskatten kommer troligen upp i ett borgerligt valmanifest nästa år. Är det mer jobbskatteavdrag Alliansen vill ha kommer klyftan öka igen mellan pensionärer och löntagare.

Det kom inga klargöranden om saken under onsdagen från de borgerliga. Partiledarna i Alliansen satt säkert inlåsta i förhandlingar med varandra för att bli överens om försvarsminister Peter Hultqvist, S, ska tvingas bort från regeringen eller inte.

Den tillträdande nye moderatledaren Ulf Kristersson svarar trots allt på en fråga från nyhetsbyrån TT att Moderaterna "kommer att fortsätta att sänka skatten för pensionärer i den takt ekonomin tillåter”. Det betyder att han vill inte sätta en tidtabell för när skatteklyftan ska vara borta mellan löntagare och pensionärer.

Nu gäller det att pensionärsorganisationerna fortsätter att sätta press på de olika regeringsalternativen om pensionärsskatten.

Den sittande regeringen har gett sitt besked. Besked från den samlade borgerliga oppositionen dröjer.