Partiledarnas förtroende

Ledare Artikeln publicerades
Jonas Sjöstedt (V),  Annie Lööf (C), Jan Björklund (L)  och Jimmie Åkesson (SD) under en partiledarduell i TV4 i november.
Foto: Anders Wiklund/TT
Jonas Sjöstedt (V), Annie Lööf (C), Jan Björklund (L) och Jimmie Åkesson (SD) under en partiledarduell i TV4 i november.

På nyårsafton publicerade TV4 en mätning av Kantar Sifo om väljarnas förtroende för partiledare. Denna typ av mätningar bör tas med en nypa salt. Det finns oklarheter, exempelvis vad väljare lägger in i begreppet förtroende.

I mätningen fick statsminister Stefan Löfven högst förtroende, 49 procent. Det är högt, om man betänker att den S-ledda regeringen har en svag position i riksdagen och har haft en del motgångar.

Å andra sidan går svensk ekonomi bra och statsfinanserna är starka. Och satsningar görs på välfärd och annat i budgeten.

Turerna runt Transportstyrelsens it-hantering kom inte att drabba regeringen negativt vad gäller väljarstöd eller förtroende för statsministern, trots två ministeravgångar.

Näst störst förtroende har Centerpartiledaren Annie Lööf, nära Löfvens nivå på 48 procent. Trots det är partiets trend i väljarstöd nedåtgående, på tio procent nu. Antagligen har nästan alla borgerliga sympatisörer och en del till högt förtroende för Lööf. Partiet minskar ändå.

Fler än de Reinfeldtmoderater som C vunnit från M anger att det har förtroende för Lööf, men flera av dem har andra åsikter än Lööf och C i flyktingpolitiken (restriktivare).

Moderaterna har haft ökande stöd under hösten. Partiets ledare Ulf Kristersson noterar 36 procent i förtroende. Det är högre än partiet, men lägre än Lööf.

I kraft av det höga stödet för M, över 20 procent, är Kristersson borgerlig statsministerkandidat. Att han ändå har lägre förtroende än Lööf, som leder ett mindre parti, är ett svaghetstecken.

Liberalernas partiledare Jan Björklund har var tredje väljares förtroende. Det är mer än hans parti, på runt fem procent. Att L inte lyckas få högre stöd, om L-edaren har förtroende från nästan alla borgerliga väljare, är ett problem för L.

Sverigedemokraterna är tredje största parti, med drygt 16 procent i en sammanvägning. Men SD-ledaren Jimmie Åkesson har bara förtroende från 20 procent. Det är nästan bara de som är sverigedemokrater. Väljare utanför SD har inte förtroende för SD-ledaren.

Kristdemokraterna ligger på drygt tre procent i mätningarna. Trots att KD är mycket mindre än SD har KD-ledaren Ebba Busch Thor förtroende från 20 procent, samma som Åkesson. Många borgerliga väljare har förtroende för KD-ledaren, men röstar inte på dennes parti.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt har förtroende från drygt 30 procent av väljarna. Det är främst S-väljare. De röstar dock inte på V. Även om V har en bra profil gällande en god offentlig välfärd är det inte tillräckligt. Där V är för en generös flyktingpolitik vill de flesta S-väljare ha en mer restriktiv flyktingpolitik än V.

Miljöpartiets språkrör har förtroende av 24 procent i Gustav Fridolins fall, respektive 19 procent för Isabella Lövin. Det är S- och V-väljare som bidrar till de höga siffrorna. Få borgerliga väljare och SD-väljare har förtroende för MP-språkrören.

MP, språkrören och deras gröna politik, har hamnat i kläm i den S-ledda regeringen. I ljuset av det är runt 20 procent i förtroende bra.