Påsken är också barnens högtid

Ledare Artikeln publicerades

Jag har många fina påskminnen från min barndom. Äggletarrunda med godis och presenter i överflöd. Jag minns speciellt den påsken då både jag och min bror fick våra första inlines.

Påsken är ännu en högtid när barn i fattigdom inte kan njuta av och längta till.

Jag säger inte att materiella ting och godis är allt – långt därifrån. Det jag unnar barnen mest är lite ledighet tillsammans med sina föräldrar eller andra släktingar under påsklovet. Det är välbehövligt men alla föräldrar har inte möjlighet att vara ledig när barnen har lov. Sjukhusen blir inte tomma, maskinerna på industrierna slutar inte gå och kriminaliteten tar inte paus bara för att det är påsklov.

Möjligheten att vara ledig tillsammans med sina barn under lov och andra studiedagar är begränsad till de föräldrar som själva förfogar över sin arbetstid. Till de som har möjlighet att jobba hemifrån eller helt enkelt skjuta upp sina arbetsuppgifter till nästkommande dag.

I dagens samhälle blir materiella ting och tekniska prylar en allt väsentligare del i barn och ungas liv. Det mesta sköts i dag via telefoner, appar och datorer. Läxläsning, närvaro, umgås med kompisar, läsa nyheter, hålla sig uppdaterad om vad som händer och sker via nätet.

Datorer och mobiltelefoner kostar pengar. I en familj med flera barn är en egen mobil långt ifrån en självklarhet. Trots att vi i dag har en låg arbetslöshet så är antalet barn som växer upp under ansträngda ekonomiska förutsättningar många.

I Malmö, där barnfattigdomen är högst i Sverige, levde senast i höstas vart fjärde barn i fattigdom enligt Rädda Barnens siffror. Det här får såklart konsekvenser för både barnen själva men också för samhället som helhet. Den som aldrig har behövt gå och lägga sig hungrig kan inte förstå vad det innebär att leva i fattigdom, berättade en bekant för mig för något år sedan. Jag tror att han har rätt.

Den som aldrig varit riktigt hungrig, den som aldrig har känt skammen av att behöva stå med mössan i hand och be om att få överleva, vet nog inte vad fattigdom verkligen innebär.

Det vet inte jag heller. Jag kan vara föreställa mig. Men jag vet i alla fall att inga barn väljer sina föräldrar och inga barn förtjänar att somna hungriga. Jag önskar att alla barn får en glad och rolig påskhelg och minst ett påskägg var.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.