Plötsligt blev det tyst i partiledardebatten

Ledare Artikeln publicerades

Gustav Fridolin, (MP), är en kreativ debattör. Han begärde vid onsdagens partiledardebatt i riksdagen replik på oppositionsledaren Anna Kinberg Batras, (M), anförande. Han sa ingenting under en lång stund.

När han till slut bröt tystnaden berättade han att tystnaden åskådliggjorde innehållet i moderatledaren Kinberg Batras politik mot klimathotet. Hon har under lång tid inte sagt någonting om klimatet. Ibland säger politisk tystnad mer än flera timmar lång partiledardebatt i riksdagen.

Det som dominerade i debatten var "människors oro" i Sverige. Alla partiledare var dystra och oroade med visst undantag för de båda ledarna för regeringspartierna, Stefan Löfvén, (S) och Gustav Fridolin, (MP). Även om svensk ekonomi är stark och arbetslösheten sjunker och det görs massiva politiska insatser för fler jobb, utbildning, nya bostäder, infrastruktur och försvaret lade sig oron som en våt filt över debatten.

I oron finns klimathotet och rysskräcken, oron för Putin och Trump, oron för dödskjutningar i storstädernas förorter och fler utanförskapsområden. 2016 var ur ett internationellt perspektiv ett skitår i många avseenden. Förhoppningarna dämpas därför inför 2017. I en orolig värld behövs en regering som leder landet med fast hand. Minoritetsregeringen Löfven klarar sig bra i ett rörigt parlamentariskt läge.

Den samlade högermajoriteten tänker inte ställa till med regeringskris. Lövfen får regera vidare fram tills valet och förhoppningsvis också efter valet. Regeringsfrågan kom inte upp i partiledardebatten.

Med dagens opinionssiffror kommer den samlade högermajoriteten fälla regeringen Löfven efter valet 2018. Men vad som händer sedan vet ingen. Det ville ingen debattera i riksdagshuset. Den rödgröna regeringen får fortsätta med sina reformer för att trygga välfärden och jobben. Där läggs grunden till fortsatt regerande.