Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Pressa tillbaka högern i EU-valet

26 maj är det val igen. Svenskarna ska välja sina representanter till Europaparlamentet. De flesta svenskar har en diffus uppfattning om vad det är för slags val.
Publicerad 18 februari 2019
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Helen Fritzon, toppkandidat för Socialdemokraterna i Europavaletet i maj. Foto: Christine Olsson / TT
Helen Fritzon, toppkandidat för Socialdemokraterna i Europavaletet i maj. Foto: Christine Olsson / TT

EU-valet är ett slags internationellt kyrkoval som få bryr sig om. Men med åren har valdeltagandet ökat från en usel nivå till en mindre usel nivå. Det som mobiliserar nya väljare är viljan att förhindra fler extremister i de beslutande församlingarna.

Det blåser konservativa vindar i kyrkovalen och det blåser högernationalistiska vindar i svenska riksdagsval och i parlamentsvalen i Europa. Europaparlamentet är inte undantaget. Det behövs fler progressiva väljare för att stoppa högervågen.

Annons

Den slutsatsen drog också Vänsterpartiet i helgen efter en snårig debatt om att partiet också vill lämna EU någon gång i framtiden, kanske.

Svenskarna har trots allt blivit mer positiva till EU. Inte minst efter den brittiska röran, Brexit. Folkomröstningen i Storbritannien var uppenbarligen en olycka för brittiska folket. De krafter som bedrev kampanj för utträde ur EU hade ingen aning om vad som skulle hända den dagen Storbritannien röstat för utträde.

EU-teknokraten Donald Tusk undrade nyligen hur den plats i helvetet ser ut för de personer som drev på för Brexit. De hade ingen plan för utträdet när valresultatet blev klart.

Det var i huvudsak högernationalister som stod bakom Brexitkampanjen. Hur det gick till bakom kulisserna går att se på HBO Nordic. Där visas en film med titeln ”Brexit: The uncivil war” med Benedict Cumberbatch i huvudrollen. Filmen är både underhållande, skrämmande och högintressant. Hur kunde kampanjmakaren Dominic Cummings lyckas vända den brittiska opinionen?

Det var han och tidigare konservative utrikesministern Boris Johnson som var hjärnorna bakom Brexit. I filmen värker Cummings fram en slogan som skulle förklara vad omröstningen handlade om. Det blev ”Lets take back control” - Ta tillbaka kontrollen.

När LO presenterar sitt bärande budskap inför Europaparlamentsvalet i maj väljer kampanjledningen samma paroll! Valledaren på LO, Johan Ulvenlöv, förnekar att han inspirerats av kampanjen i Storbritannien. Det kan man tro vad man vill om.

LO vill ta tillbaka kontrollen från högern i Europa. Högerextremismen ska krossas och svenska kollektivavtal ska gälla i Sverige. Det är en tuffare retorik LO går fram med. Man vill vinna tillbaka de LO-medlemmar som röstat på Sverigedemokraterna under de senaste valen.

Det behövs en uppryckning i framtida valrörelser för att inte nationalistiska partier/politiker ska sitta i svenska regeringar i framtiden. Sverige har så här långt valt en annan väg än den som gäller i många andra EU-länder. Den stora majoriteten svenskar vill att vi ska stanna kvar i EU. Men då gäller det också att få upp valdeltagandet ordentligt i maj.

De fackliga organisationerna måste synas mer i EU-valrörelsen.

Hans BülowSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons