Rösta SD för sänkt skatt

Ledare Artikeln publicerades
Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna är höginkomsttagarnas vän. Partiet vill sänka skatten för dem, med 46 000 kronor per år för de som tjänar 100 000 kronor i månaden.
Foto: Fredrik Persson/TT
Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna är höginkomsttagarnas vän. Partiet vill sänka skatten för dem, med 46 000 kronor per år för de som tjänar 100 000 kronor i månaden.

Sverigedemokraterna, SD, är höginkomsttagarnas vän. Partiet vill sänka skatten för dem, med 46 000 kronor per år för de som tjänar 100 000 kronor i månaden. En halv månadslön, nästan fyra tusen kronor i månaden, vill Jimmie Åkessons parti ge den gruppen i sänkt skatt.

Det är imponerande att med denna generösa skattepolitik för ett fåtal höginkomsttagare lyckas Åkessons parti få 20 procent i väljarstöd. Men de som ger stöd till SD är inte de med höga inkomster utan de med låga eller medelstora inkomster.

De som ger SD stöd, trots att partiets skattepolitik inte gynnar dem, verkar inte bry sig om att de röstar emot sina ekonomiska intressen. Det blir inte mycket över till den offentliga välfärden med SD:s politik. Pengarna ska ju gå till annat, som skattesänkningar.

Och kommunerna ska få mindre pengar, särskilt de utanför storstäderna, med SD:s politik. Omfördelningen av resurser mellan kommuner ska minska enligt SD. Och SD är för att privata företag ska få göra vinst på att bedriva skola och vård med skattepengar som intäkt.

Så ser Åkessons partis politik ut. Den stöds av 20 procent av väljarna enligt Kantar Sifos sammanställning av tre instituts opinionsmätningar i juni. Utöver egna mätningen är det de från Ipsos och Novus. 4 569 intervjuer ingår.

SD är två tiondelar av en procentenhet från Moderaterna och från platsen som näst största parti. Det är två partier som vill sänka skatten för höginkomsttagare.

Ett tredje skattesänkarparti vill sänka inkomstskatten med 13 miljarder kronor för främst de som tjänar mer än 54 000 kronor i månaden och i viss mån de som tjänar över 38 000 kronor i månaden. Det får 5,3 procent (5,4 i valet 2014): Liberalerna.

Moderaternas väljarstöd är dock inte starkt. Partiet ligger tre procentenheter under sitt valresultat 2014. Läget är inte bra för de borgerligas statsministerkandidat Ulf Kristersson. Hans alliansblock har bara stöd av 35,6 procent, räknat på de tre allianspartier som klarar riksdagens spärr.

Kristdemokraterna hamnar under spärren med 2,6 procent. Det är nästan en halvering jämfört med valet 2014.

Det skulle ge alliansen färre mandat i riksdagen än de har i dag. SD skulle få drygt 75 mandat. Det vore en ökning på minst 26 mandat jämfört i valet 2014.

Det är de som ska verka för att de med drygt en miljon kronor i årslön får sänkt skatt med 46 000 kronor.

Centerpartiet får 10,1 procent, en uppgång från 8,9 för en månad sedan. Vänsterpartiet får 9,5 procent. Det är en uppgång från nio procent förra månaden.

Av regeringspartierna får Miljöpartiet 4,2 procent, en tiondels procentenhet lägre än i maj, och är farligt nära riksdagsspärren.

Socialdemokraterna får 24,9 procent. Även om det är lågt verkar partiet nu fått stopp på sin minskning för resultatet är nästan samma som maj månads 25,0.

Två månader och två veckor återstår till valet. Då får höginkomsttagarna veta om 20 procent röstar så att SD kan genomföra den stora skattesänkningen för dem. Ihop med de andra skattesänkarpartierna M, L och C borde det gå.