Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

S kan öka fram till valet

Förhoppningsvis är den galna våren med lågt väljarstöd för Socialdemokraterna över. Tecken finns, som en ökning för partiet i Sifo för juni.
Ledare • Publicerad 22 juni 2018
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Astrid Lindgren hamnade i den så kallade Pomperipossaaffären på 70-talet, ungefär samtidigt som den här bilden togs.
Astrid Lindgren hamnade i den så kallade Pomperipossaaffären på 70-talet, ungefär samtidigt som den här bilden togs.Foto: SvP/TT

Ligger S illa till nu, 2,5 månader innan valet? Svaret är både ja och nej.

Det förra eftersom siffrorna är låga. De skulle ge partiet ett väljarstöd nedåt 26 procent och det skulle vara sämsta valresultatet sedan början av 1920-talet.

Annons

Det senare är svaret om man jämför och ser till omständigheterna. Vid några tillfällen tidigare har S också legat dåligt till kort tid före ett val. Tyvärr så har S förlorat de valen, men inte med lika mycket som det såg ut att bli den (galna) våren innan valet.

”I mars inträffade dock den så kallade Pomperipossaaffären. Det var den populära barnboksförfattarinnan Astrid Lindgren som skrev en berättelse i Expressen, i vilken huvudpersonen, Pomperipossa fick betala 102 procent i skatt. Det var det Lindgren fick göra. Hon fick betala mer i skatt än hon tjänade.”

Den första gången är inför valet 1976. I januari och februari låg S över valresultatet 1973 med 44 procent i Sifo. Det borgerliga blocket var större, eftersom det andra partiet i vänsterblocket, VPK, bara hade runt fyra procent.

I mars inträffade dock den så kallade Pomperipossaaffären. Det var den populära barnboksförfattarinnan Astrid Lindgren som skrev en berättelse i Expressen, i vilken huvudpersonen, Pomperipossa fick betala 102 procent i skatt. Det var det Lindgren fick göra. Hon fick betala mer i skatt än hon tjänade.

Finansminister Gunnar Sträng (S) fällde uttalanden om den i en riksdagsdebatt och fick senare svar från Lindgren att siffrorna som ledde till den höga skatten var från skattemyndigheten och korrekta.

En rad andra affärer, kopplade till skatter, drabbade S negativt vid samma tid. En gällde Sträng och fastigheter. En annan gällde filmregissören Ingmar Bergman.

S dök i mätningarna och fick 38,5 procent i Sifo för april. Med VPKs 4,5 blev det 43 procent för vänsterblocket. Det var över tio procentenheter mindre än det borgerliga blockets då tre partier på 54 procent. S låg fem procentenheter under sitt senaste valresultat. Det gör S också nu, i juni-Sifo.

I maj 1976 hade gapet minskat, till nio procentenheter och fyra procentenheter under valresultatet 1973 för S. Fram till valet ökade S, nådde 42,7, men förlorade valet. Tillbakagången jämfört med 1973 var knappt en procentenhet.

Den andra gången S låg illa till kort innan ett val var 1991. I Sifo för april fick S 28,7 procent, 14,5 procentenheter under valresultatet 1988.

Den våren kom före detta finansministern Kjell-Olof Feldt (S) med sin memoarbok i vilken för partiet negativa uppgifter publicerades.

Året innan hade S genomfört en rad impopulära saker, som lagt förslag om strejkstopp och en skattereform som hade fördyrande inslag för låg- och medelinkomsttagare och sänkt marginalskatt för välavlönade. Krispaket med åtstramningar hade också lagts.

Annons

Fram till valdagen ökade S och nådde till slut 37,7, nio procentenheter mer än i april. Partiet förlorade ändå valet.

1976 och 1991 är länge sedan och väljarna är nu rörligare och har lägre partiidentifikation.

Det ska inte förnekas att S ligger illa till. Men det finns en möjlighet för partiet att öka, likt 1976 och 1991, och nå 30 procent. Om det räcker för S för att sitta kvar vid regeringsmakten är oklart.

Robert SundbergSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons