”Säg inte grattis till mig på kvinnodagen 8 mars”

Ledare Artikeln publicerades
Foto: Jessica Gow/TT

På torsdag är det internationella kvinnodagen. Den inträffar 8 mars varje år och uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors situation världen över. Historien kring 8 mars går långt tillbaka i tiden men 1978 blev internationella kvinnodagen en av FN:s återkommande temadagar.

Dagen instiftades för att uppmärksamma de samhällsstrukturer som gör att kvinnor inte har samma förutsättningar och möjligheter som män. Dagen har på flera håll mist sin politiska innebörd och blivit en dag där män istället uppmärksammar kvinnan med presenter som på Mors dag eller alla hjärtans dag. Men internationella kvinnodagen handlar inte om att fira.

Dagen skapades och finns för att den behövs. Hade vi varit jämställda och levt i ett jämställt hade den inte längre behövt finnas. Brottsförebyggande rådet säger att det är betydligt vanligare att män är våldsamma än att kvinnor är det, oavsett om våldet är sexualiserat eller om det rör sig om andra former. Och att skillnaden är stor vilken åldersgrupp man än undersöker.

Den grupp som överlägset blir mest utsatta för sexualbrott är kvinnor i åldern 16-24 år. Av de anmälda våldtäktsbrotten 2016 var 96% av offren kvinnor och 4% män. När det kommer till sexuellt ofredande var offret i 90% av fallen en flicka eller kvinna.

Ida Larsson
Foto: Maths Olsson
Ida Larsson

Kvinnor gör betydligt mycket mer oavlönat hushållsarbete än män. Kvinnor tjänar fortfarande mindre än motsvarande män med samma jobb. 7 av 10 chefer i Sverige är män. För att få ett internationellt perspektiv så används våldtäkt som vapen i krig, det finns länder där kvinnor inte ens är myndiga och det är lagligt att våldta sin fru på äckligt många ställen i världen.

Vi lär kvinnor hur de ska undvika våldtäkt istället för att lära män att inte våldta. Låter det som ett jämställt samhälle? När vi nått dit firar jag gärna internationella kvinnodagen. När alla dagar - året om - är lika mycket kvinnors som mäns. Men innan dess vill jag inte ha ditt grattis.