SD är starkt i utkanterna

Ledare Artikeln publicerades
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson sommartalade i Sölvesborg – ett av partiernas starkaste fästen – i augusti förra året.
Foto:Emil Langvad/TT
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson sommartalade i Sölvesborg – ett av partiernas starkaste fästen – i augusti förra året.

I Sverige talas det om dimensionen stad och land. Men det är en uppdelning som döljer faktorer som är sociala och ekonomiska.

Det är brexit och Donald Trumps valseger som spökar. I dem var det periferin, utkanten, som avgjorde valet: landsbygden, småstäder, delar av landet som ligger långt från huvudstaden och de större städer där den ekonomiska och befolkningsmässiga tillväxten främst sker.

Om man jämför Sverigedemokraterna med Trump och hans väljare, samt med de som röstade för det brittiska EU-utträdet, dyker frågan upp om det är periferin som kommer att avgöra valet i Sverige.

Från Stockholms horisont är kanske allt utanför ”tullarna” periferi. Men varje län har sin periferi. Och varje kommun har sin periferi, utkant.

I riksdagsvalet 2014 fick SD med 12,9 procent. SD hade över sitt rikssnitt i väljarstöd i Blekinge och i valkretsar i Skåne. Även Dalarna var ett län där SD hade över rikssnittet i väljarstöd.

SD fick mer exakt högre stöd än länssnittet i 12 av Dalarnas 15 kommuner. Bland de tre där stödet var lägre var en residensstaden Falun. SD fick högst stöd i Dalarna i Älvdalen, Orsa, Ludvika och Avesta. Det är en kombination av att, från residensstaden Falun, ligga i utkanten av länet (Älvdalen, Orsa) och att vara industriorter (Ludvika, Avesta).

Samma mönster finns i andra län. I Jämtland, med åtta kommuner, var SD-stödet lägst i ”centrum”, residensstaden Östersund och närliggande kommunen Krokom. SD-stödet var högst i länets ”kanter”: Strömsund i norr, Härjedalen i söder och Ragunda samt Bräcke i öster. Undantaget var Åre i väster, där SD-stödet var som i Östersund.

Ser man på varje kommun är SD-stödet nästan alltid högre i dess yttre delar. I Ludvika kommun, där SD fick nästan 20 procent, är stödet lägre i tätortens valkretsar och högre, runt 25 procent, i valkretsarna runt Grängesberg, där statsminister Stefan Löfven höll tal nyligen.

Gällande Piteå kommuns valresultat till riksdagen 2014 fann jag att SD-stödet var högre i yttre områden, inåt landet, och lägre i stadens centrala delar.

Liknande mönster finns i Luleå, Borlänge och Falun. I Blekinge är SD-stödet lägre i Karlskrona än i de andra kommunerna.

SD-stödet är nästan alltid lägst eller näst lägst i residensstaden. Så är det i Västerbottens och Värmlands län utöver Jämtland och Norrbotten.

Den struktur på väljarstödet som sågs i USA för Donald Trump och i brexitomröstningen finns i Sverige med SD. Grunden är lagd för SD att öka främst där partiet har sitt starkaste stöd. Det är de avlägsna delarna av Sverige, av varje län och kommun.

Kanske beror det på att många väljare där känner sig förbisedda, att den offentliga välfärden och servicen har dragits ned och försämrats för dem.

De andra partierna, främst Socialdemokraterna, har en stor utmaning att visa att man bryr sig om att välfärden och servicen är bra även för dessa väljare.