SD blir som Ny Demokrati

Ledare Artikeln publicerades
Det var de kända personerna Bert Karlsson och Ian Wachtmeister som startade partiet. Wachtmeister dog för övrigt i lördags (11/11).
Foto:TT
Det var de kända personerna Bert Karlsson och Ian Wachtmeister som startade partiet. Wachtmeister dog för övrigt i lördags (11/11).

Debattören Göran Greider förutspår att Sverigedemokraterna gör ett dåligt riksdagsval 2018. Partiet kanske inte ens får tio procent. Denna förutsägelse framförde han i ett tv-program i Expressens regi onsdag 8/11.

Samma spådom att SD får högst runt tio procent framför förra statsministern och S-partiledaren Göran Persson, i en intervju fredag 10/11. Kanske får Greider och Persson rätt, för i Sifos mätning publicerad på söndagen (12/11) noteras SD för bara 14,7 procent. Det är en låg nivå för partiet.

Många debattörer, experter och statsvetare bedömer dock att SD ökar sitt väljarstöd i valet 2018 jämfört med valet 2014. De tror att partiet gör det med minst några procentenheter från 2014 års resultat på 12,9 procent. Så ser det också ut i många opinionsmätningar.

Ganska få är på Greiders och Perssons linje, att SD får ett dåligt valresultat som är sämre än resultatet 2014. Ändå behöver inte Greiders och Perssons bedömning om troligt SD-valresultat 2018 vara fel.

Det kan nämligen ändras snabbt i politiken. Väljarna är lättrörligare än någonsin och har låg partiidentifikation numera.

I riksdagsvalet 1991 fick Ny Demokrati, ett parti som hade likheter med SD i att vara högerpopulistiskt och främlingsfientligt, 6,7 procent av rösterna. Partiet var nystartat sedan bara drygt ett halvår före det årets val. Det var de kända personerna Bert Karlsson och Ian Wachtmeister som startade partiet. Wachtmeister dog för övrigt i lördags (11/11).

Ett år efter valet 1991, i augusti 1992, hade Ny Demokrati ökat, till 11 procent. Partiet vann väljare, från de regerande borgerliga partierna, på missnöje med regeringens politik och kritik mot invandringen som då var stor från det sönderfallande Jugoslavien.

Sedan gick det utför. I februari 1994 var Ny Demokrati nere på fyra procent och partiledaren Ian Wachtmeister avgick. Partiet slets sönder av motsättningar fram till valdagen 1994 och fick bara en procent av rösterna. Partier som SD eller Ny Demokrati minskar vanligen beroende på inre motsättningar, eller om de måste ta ansvar för beslut. Båda har varit fallet i Finland de senaste två åren.

När M med Ulf Kristersson som ledare fått tydligare högerprofil har väljare som gått från M till SD gått tillbaka till M. Samtidigt avser SD stödja en moderat som regeringsbildare 2018. Och SD är nu för vinster i välfärden, vilket partiet inte var 2014.

I många ekonomiska frågor har SD-politiken likheter med borgerlig politik. SD har en högerliggande profil. Samtidigt har SD fått en mer vänsterliggande karaktär bland sina sympatisörer när de som kommit till SD från M har gått tillbaka till M. Mycket talar för att många SD-sympatisörer, som förr varit S-väljare, i vänsterhögerfrågor har allt mer gemensamt med sitt gamla parti, S, än med det högerliggande SD. De kan komma att lämna SD, som när väljare lämnat SD för att gå till M.

Det är alltså fullt tänkbart att SD minskar i valet 2018.