Ledare: SD förstörde debatten i landstingsfullmäktige

Ledare Artikeln publicerades

Det politiska samtalet i Sverige har blivit alldeles för fokuserad på invandringsfrågan. Denna veckans debatt i landstingsfullmäktige i Blekinge handlade mer om vilken nivå det är på invandrares pensioner än om hur vi ska klara av att möta medborgarnas krav på framtidens sjukvård.

Sverigedemokraterna har lyckats få debatten i Sverige att spåra ut, bli ensidig och vi riskerar att hamna helt galet och missa diskutera viktiga framtidsfrågor. Beröringsskräcken med integrations- och invandringsfrågor har övergått i en besatthet som tränger undan flera andra viktiga frågor och perspektiv.

Jag trodde aldrig att vi skulle sitta på ett landstingsfullmäktige och lyssna på ett replikskifte där flera ledamöter tvingades upp i talarstolen för att försöka bemöta rena skrönor ifrån Sverigedemokraternas gruppledare. Debatten påminde mer om en kommentarsbatalj efter fredagsgroggen på sociala medier än en viktig debatt om vilka förutsättningar det finns för att fortsätta bedriva en god sjukvård med en åldrande befolkning som ställer höga krav.

Det som sänkte debatten till en rekordnivå var när pensionssystemet förklarades och faktumet att invandrares pensioner oftast är på en minimumnivå fastslogs, så fortsatte Sverigedemokraterna att rasa. Lite som när den argsinte facebookdebattören blir överbevisad, men lägger till att det vore för jävligt om det hade varit sant.

Det finns utmaningar med invandring och integration som behöver lyftas och diskuteras seriöst, men den debatten faller platt när vi har ett parti med siktet inställt på regeringsmakten som använder frågan som en slöja för att slippa angripa andra problem som finns i samhället.

Landstinget i Blekinges problem beror inte på invandrarnas pensioner och det blir farligt om vi fastnar i den problemställningen istället för att hantera svåra frågor som hyrläkarfrågan eller hur vi ska finansiera medicintekniska framsteg, som ger oss fantastiska möjligheter, men kräver seriös debatt om finansiering och prioriteringar.