Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

SD ger rika sänkt skatt

Lördag 11 augusti håller Jimmie Åkesson, partiledare för Sverigedemokraterna (SD), sommartal i Sölvesborg.
Om han kommer att tala om de stora skattesänkningar för högavlönade som partiet vill genomföra, 46 000 kronor i lägre inkomstskatt per år för de som tjänar 100 000 i månaden, är oklart.
Publicerad 10 augusti 2018
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
STOCKHOLM 2018-08-07Sverigedemokraternas valaffischer är budskapslösa, och presenterades nyligen vid en pressträff med bland andra presschefen Henrik Vinge (tv).
STOCKHOLM 2018-08-07Sverigedemokraternas valaffischer är budskapslösa, och presenterades nyligen vid en pressträff med bland andra presschefen Henrik Vinge (tv).Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Troligen gör han inte det, för det skulle inte attrahera många väljare. Och många väljare är det som SD har nu.

Partiet låter de som är missnöjda med olika saker, som brottslighet, flyktingmottagning, låga pensioner, brister i sjuk- och äldrevård och mycket annat, tolka in att en röst på SD skulle förbättra för dem.

Annons

Därför har SD budskapslösa valaffischer, så att var och en kan tolka in vad de själv vill i SD och vad partiet står för.

Få väljare tolkar då in det som SD verkligen står för, som 46 000 kronor i lägre inkomstskatt för de som tjänar drygt en miljon kronor per år.

Sverige har nu ett högerpopulistiskt, främlingsfientligt missnöjesparti i form av SD. Våra grannländer har haft sådana i 45 år.

Att Sverige inte fått denna typ av parti tidigare beror på att de borgerliga partierna då, 1976, inte hade prövats som regering efter 1945. Innan de ens prövats var det onödigt att starta ett nytt parti till höger om de sedan 1945 regerande Socialdemokraterna.

I Norge, Danmark och Finland hade borgerliga partier suttit vid regeringsmakten före 70-talet.

Inte mycket hade blivit annorlunda, jämfört med S-styrena, tyckte många borgerliga väljare och var beredda att rösta på något annat.

Därmed dök högerpopulistiska partier upp i de nordiska grannländerna, som Anders Langes för sänkta skatter i Norge som blev Fremskrittspartiet (Frp), Mogens Glistrups Fremskridtspartiet i Danmark (efter det kom Dansk Folkeparti, DF) och Veikko Vennamos Landsbygdsparti (efter det kom Sannfinländarna) i Finland.

Ny Demokrati, som var främlingsfientligt och högerpopulistiskt, växte fram 1990-91 och fick 6,7 procent som valresultat 1991. Inför valet 1994 upplöstes dock Ny Demokrati i inre strider.

I Finland och Danmark har främlingsfientliga partier åter fått vind i seglen sedan en svacka i 90-talets mitt. Sannfinländarna fick 19 procent i riksdagsvalet 2013 och något lägre 2017, då det kom in i regeringen.

I Danmark fick DF 21 procent i valet 2015 och är främsta stödparti till den borgerliga regeringen och större än dess största parti, Venstre.

Annons

I Norge fick Frp 2013 ta plats i en ny högerledd borgerlig regering med sina drygt 16 procent. Regeringen omvaldes 2017.

Är Sverige, vad gäller ett främlingsfientligt, högerpopulistiskt partis storlek och inflytande på eller i en regering, nu på väg att skandinaviseras så ett sådant parti kommer att få inflytande efter valet?

Det verkar så, eftersom M-företrädaren Tobias Billström i en intervju i Dagens industri (webb 9/8) sagt att M ska föra samtal med SD: i riksdagen, utskotten och utredningar.

SD2018 kan tolkas som att SD ska hjälpa Moderaterna genomföra skattesänkningar, främst för högavlönade. Både är för det. Åkesson kan tala om det i sitt tal.

Robert SundbergSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons