Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

SD-ledaren blir en apostel

Riksdagsledamoten Magnus Manhammar, S, trodde att SD-ledaren i Karlskrona Christopher Larsson skulle fällas i domstol för hets mot folkgrupp. Men Blekinge tingsrätt friade Larsson.
Publicerad 24 januari 2019
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
SD-ledaren i Karlskrona, Christopher Larsson åtalades för hets mot folkgrupp 10 januari. Efter den friande domen gäller det att dra politiska växlar på domslutet.
SD-ledaren i Karlskrona, Christopher Larsson åtalades för hets mot folkgrupp 10 januari. Efter den friande domen gäller det att dra politiska växlar på domslutet.Foto: Mattias Mattisson

Lagen om hets mot folkgrupp stiftades 1948 efter Nazitysklands nederlag 1945. På 30-talet hade en notorisk antisemit vid namn Einar Åberg börjat sprida hatpropaganda mot judarna.

Den som kan sin historia vet att folkmord och förintelsepolitik alltid startar med hatpropaganda. Därför måste det demokratiska samhället alltid vara vaksam mot allt hat som sprids i medier och inte minst på Internet. Lagen om hets mot folkgrupp kallades också Lex Einar Åberg.

Annons

Christofer Larsson är en känd SD-politiker i Blekinge. I ett inlägg på Facebook gick han 2017 till angrepp mot en minaret och böneutrop i bostadsområdet Kungsmarken. Han kopplade ihop böneutropen med muslimska självmordsbombare. Det var en provokation som ledde till ett åtal

Tingsrätten var inte enig i sin friande dom på torsdagen. Bakom polisanmälan om hets mot folkgrupp står riksdagsledamoten Magnus Manhammar, S. Han är besviken över den friande domen.

Trots allt väcktes åtal mot Christoffer Larsson vilket säger att rättsväsendet är mer öppet att pröva var gränserna ska gå för yttrandefriheten. Det är bra. Det har länge funnits en naivitet om faran med hets och hat.

Yttrandefriheten kan aldrig vara gränslös. Att angripa, förolämpa och kränka enskilda människor eller grupper av människor hör inte hemma i en demokrati. Hatretorik skall alltid bekämpas genom opinionsbildning och/eller polisanmälningar.

Magnus Manhammar ser ett signalvärde i att ett åtal väcktes mot Christoffer Larsson. Han och många andra som är ute i gränslandet för vad som kan skrivas och sägas i olika plattformar ska veta att de har ögonen på sig.

Christopher Larsson berättade på torsdagen att han haft en jobbig tid och att han är lättad över den friande domen.

Självklart drog han politiska växlar av domslutet och framställer sig som en försvarare av demokrati och yttrandefrihet. Kanske domslutet överklagas till hovrätten. Om det sker kommer partiledningen dra igång kampanjer för att framställa SD och dess företrädare som försvarare av yttrandefriheten i Sverige.

Christopher Larsson blir en apostel för våra kristna värden.

Sverigedemokratiska politiker vill gärna skapa en bild av sig själva som sanningssägare. De vågar säga det som vänsterliberaler och sossar inte får eller törs säga. Christopher Larsson och hans partikamrater lär sig hur de maximalt ska utnyttja människors oro för invandring och andra religioner.

SD-ledaren i Karlskrona kommer fortsätta att ta ”matchen och stå upp för allas rätt att slippa böneutrop.” Den parollen beskriver väl vad för slags parti SD är. Men väljarna har större bekymmer än att en bandspelare i en minaret i Kungsmarken varje fredag kallar fredliga människor till bön i en före detta gymnastiksal.

Hans BülowSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons