Hans Bülow: ”Sitt kvar, Stefan Löfven”

Ledare Artikeln publicerades
Ulla Löfven och statsminister Stefan Löfven på väg till Socialdemokraternas valvaka.
Ulla Löfven och statsminister Stefan Löfven på väg till Socialdemokraternas valvaka.

De partier och krafter som svartmålat tillståndet i Sverige vann valet.

Men det betyder inte att Sverigedemokraterna får något politiskt inflytande.

På valsöndagskvällen var SD landets tredje största parti.

Det är en bedrövelse. Ingen partikonstellation vill eller kan förhandla med landets stora populistiska och främlingsfientliga parti. Det går inte att lita på partiet. Det saknar demokratisk trovärdighet.

Socialdemokraterna behåller positionen som landets största parti. Det betyder att Stefan Löfven sitter kvar som statsminister så här långt. Socialdemokraterna gjorde förvisso ett uselt valresultat på drygt 28 procent. Men utgångspunkten i vårens opinionsundersökningar var ännu uslare för S.

I LO-kollektivet är fortfarande Socialdemokraterna största partiet. Men LO och deras förbund har inte lyckats tillräckligt bra på arbetsplatserna att övertyga medlemmarna att SD inte är ett arbetarparti. Det är ett högerparti som på flera områden är fackförenings- och löntagarfientligt. LO-medlemmarnas missnöje beror på en utbredd frustration. Här har LO-förbunden mycket att göra för att läsa av stämningarna på arbetsplatserna.

Jimmie Åkesson sa på valkvällen att han nu vill förhandla med Ulf Kristersson om att bilda en ny regering. Det är inte troligt att Kristersson nappar på den inbjudan. Moderaterna gör också ett uselt val. Det är absolut ingen självklarhet att han ska lyckas med att bilda en ny regering som kan hålla ihop i fyra år. Den står och faller med SD:s stödröster.

Högervindarna har blåst hårt i valrörelsen men samtidigt har Vänsterpartiet gjort en stor valframgång. Beskedet från Jonas Sjöstedt på valkvällen var att Stefan Löfven ska sitta kvar som statsminister.

När 5 500 valdistrikt var räknade på valsöndagskvällen var det ingen bedömare som kunde utse någon vinnare. Svensk politik har blivit mer polariserad efter årets val. Det finns ett stort högerblock och Socialdemokraterna gjorde en ordentlig uppryckning i slutet av valrörelsen. Stefan Löfven kom bättre fram i den avslutande partiledardebatten i SVT och i duellen med Ulf Kristersson, M i TV 4. Han kan med fog sitta kvar på sin statsministerpost de närmaste veckorna.

Oppositionsledaren Ulf Kristersson, M, uppmanade Stefan Löfven att avgå på valnatten. När detta skrivs har fortfarande inte Stefan Löfven hållit sitt tal på partiets valvaka. Det var dött lopp mellan blocken. Löfven ska sitta kvar i kraft av att han leder riksdagens största parti.