Självskadebeteende i Olofström

Ledare Artikeln publicerades
Kommunalrådet Sara Rudolfsson, S och Jan Björkman, ordförande för socialdemokratiska arbetarkommunen gick tillsammans vid årets första majtåg. På onsdag kväll är det krismöte i partiet om Sara Rudolfsson ska stanna kvar på sin kommunalrådspost. Foto: Bo Åkesson
Kommunalrådet Sara Rudolfsson, S och Jan Björkman, ordförande för socialdemokratiska arbetarkommunen gick tillsammans vid årets första majtåg. På onsdag kväll är det krismöte i partiet om Sara Rudolfsson ska stanna kvar på sin kommunalrådspost. Foto: Bo Åkesson

Sydöstrans publicerades 6 maj en huvudledare med rubriken; Kalla till krismöte i Olofström. Uppmaningen var riktad till socialdemokratiska partiet i Olofström. Imorgon onsdag är det krismöte för partiets medlemmar.

Sydöstran var först med nyheten i slutet av april att berätta om den maktkamp som brutit ut i arbetarkommunen. Tidningen (Gunnel Persson) fick tag på kommunalrådet i Olofström Sara Rudolfsson och s-ledaren i Olofström Jan Björkman. De förnekade att det pågick en maktkamp.

De valde att hålla tyst om konflikten. De hoppades kanske i april att den skulle blåsa förbi. Det var en illusion. Konflikten fördjupades istället. Kommunalrådet Sara Rudolfsson fick kritik för att inte ha lyssnat på partiet i styrningen av kommunen. Andra partivänner delade inte den kritiken. Olofströmsbor utanför partiet har också engagerat sig i maktkampen.

När maktkamper bryter ut och blir offentliga hör det till bilden att de olika falangerna ger olika bilder. Frågan är vem som talar mest sanning. Sydöstrans ledarsida kan inte bedöma det i dagsläget.

Jag känner de båda politikerna väl, Sara Rudolfsson och Jan Björkman. Det förvånar mig att det skurit sig så totalt mellan dessa båda socialdemokratiska profiler i Blekinge.

Sydöstran lokalredaktion med Jan-Erik Martinson har efter bästa förmåga försökt ge en klargörande bild av vad som hänt och händer. Värdet av lokal media på plats i dessa trolltider ska inte undervärderas.

Även om politiker i konflikt med varandra ogillar att media jagar dem för att få kommentarer och svara på frågor ingår det i våra förtroendevaldas jobb att stå till förfogande.

På Sydöstrans insändarsida har flera artiklar publicerats med skiftande uppfattningar om konflikten i partiet i Olofström. På tisdagen (papperstidningen) publicerades en debattartikel av Kyrkhults s-förening med flera.

Det finns inte någon vilja från något håll att få en vettig dialog om hur förtroendekrisen i partiet ska lösas. Samtalsklimatet i arbetarkommunen är uselt.

Fram till onsdagens medlemsmöte har tonläget bara skruvats upp. Det skadar också partiet. Det kommer att få negativa konsekvenser i kommande val. Om man ska vara partivän kan man inte bara agera som partiovän.

Det är möjligt att medlemsmötet på onsdagskvällen rensar luften. Det är möjligt att det inleds en process där partiet kan bli enigt igen. Det är svårt att tro.

På tisdagskvällen är det en helt öppen fråga vart socialdemokratiska partiet går i partiets starkaste fäste i Blekinge. I Olofström får Socialdemokraterna ett unikt starkt stöd från väljarna. Partiet bär på stolta traditioner som det regeringsbärande partiet i kommunen. Det är mycket som står på spel på mötet på onsdagen. Det blir ett långt möte.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.