Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Skatt till starkt försvar

En ny världsordning är på gång. Om det är Trump, med Putin, som regisserar den kan diskuteras.
USA inte är samma land som förr. Styrt av Trump går det in för att försvaga internationella organisationer, FN, G8, Nato och EU. Handelsavtal ska vara mellan länder, inte i gemensamma institutioner med regler lika för alla, är Trumps linje.
Publicerad 17 juli 2018
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark (M) har pläderat för att det svenska försvaret ska få ökade resurser för upprustning, som bland annat ska gå till inköp av nya JAS-plan.
EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark (M) har pläderat för att det svenska försvaret ska få ökade resurser för upprustning, som bland annat ska gå till inköp av nya JAS-plan.Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Till det kommer försvarspolitiken. Det strategiska läget för Sverige har försämrats. Stormakten Ryssland har rustat upp. Och uppträder aggressivt nära Sverige och andra länder runt Östersjön och i norra Atlanten, med flygplan, båtar och övningar.

Nato, med Norge och Danmark och länder i Baltikum, är beroende av USA och dess militär. Det Storbritannien och Frankrike har i konventionell militär kapacitet räcker inte.

Annons

Utanför Nato står Sverige och Finland. De har inlett militärt samarbete med varandra, och i Sveriges fall med Storbritannien.

Hur kontakter och försäkringar med USA är, för Sverige, är oklart. Visserligen finns värdlandsavtal med Nato och en del andra samarbeten, om underrättelseuppgifter, mellan vårt land och USA.

Någon artikel fem, om hjälp i händelse av krig som i Natoländernas fall, har inte Sverige. I och för sig är den artikelns pålitlighet gällande USA ifrågasatt nu. Men på papperet är USA bundet att hjälpa länder i Nato militärt om de begär hjälp.

Dagarna runt Trumps och Putins möte finns flera skildringar i medierna av det nya läge Europa befinner sig i. Exempelvis artikel av Claire Berlinski i engelskspråkiga israeliska Haaretz 16/7.

I Baltikum förbereds det för krig, om Ryssland skulle anfalla, likt i Georgien, östra Ukraina och på Krim. Det har skildrats i Expressen av Fredrik Sjöshult 16/7.

I Dagens Nyheter, på debattplats den 16 juli, pläderade EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark (M) för att det svenska försvaret bör få snabbt ökade resurser för upprustning. 40 miljarder kronor nämns. Det ska gå till inköp av vapen, från senaste versionen av Jas (E/F), via ubåtar och artilleripjäser (archer) till robotar och beväpning av kustkorvetter.

Moderaten Hökmark kommer med en lång önskelista när hans parti är i opposition. De åtta år Moderaterna regerade drogs det ned på försvaret. Finansminister Anders Borg (M) drev igenom en nedskärning 2007 som ledde till att partikamraten tillika försvarsministern Mikael Odenberg, som ville ha högre försvarsanslag, avgick. Statsminister Fredrik Reinfeldt (M), sa att försvaret var ett ”särintresse”.

Visst hade försvarets anslag, som andel av BNP, minskat även under S-regeringarna före 2007. Men det året stod det klarar att Ryssland inlett en upprustning. Året därpå gick ryska trupper in i Georgien.

Hökmarks parti föreslår nu skattesänkningar ett jobbskatteavdrag på 22 miljarder kronor (per år). Hur det ska gå ihop med kraftigt höjt försvarsanslag är oklart.

Det är möjligt att en upprustning behövs i det försämrade säkerhetspolitiska läget. I så fall kan inga skattesänkningar ske, som de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna vill ha. Tvärt om behövs då skattehöjningar.

Robert SundbergSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons