Män ska sluta lägga sig i hur kvinnor klär sig

Ledare Artikeln publicerades

Moderaterna vill utreda slöjförbud i skolan. Flera länder har infört slöjförbud på olika sätt och FN anser att slöjförbud bryter mot religionsfriheten.

Slöjans vara eller icke vara är en komplex fråga med många perspektiv. Ja, det finns de kvinnor som tvingas att bära slöja. Nej, det är långt ifrån alla. Och det spelar ingen roll när det kommer till denna fråga om slöjan, främst av tre anledningar:

Ett – religionsfrihet. Vi har religionsfriheten reglerad i vår grundlag i Sverige. Den innebär frihet att ensam eller tillsammans med andra utöva sin religion. Att bära slöja är en del av den islamska tron.

Två – tolkningsföreträde. Vad vi icke-muslimer än har för åsikter och tankar kring den muslimska tron eller hur den utövas så har vi inte tolkningsföreträde. Frågan om tolkningsföreträde är otroligt viktig och fler behöver lära sig och förstå det.

Är min åsikt relevant här? Vad grundar jag den på, har jag tillräckligt med information och kunskap när jag uttalar mig om något som jag inte har tolkningsföreträde inom? Ibland kan man ha det, men det är inte säkert att den egna åsikten är relevant ändå.

Tre – mäns makt över kvinnor. Vad jag tycker om slöjan är oviktigt, på grund av det jag precis nämnt här ovan. Vad jag däremot har både information, kunskap och tolkningsföreträde är mäns makt över kvinnor. Antingen så ska män bestämma att vi är för lättklädda, att vi klär oss för utmanande, att vi är fula, snygga, tjocka eller smala.

Antingen visar vi för mycket eller för lite. Men vet ni vad? Det är upp till varje enskild kvinna hur de vill klä sig och se ut. Vill de gå i knappt täckande kläder eller i helt täckande kläder så ska de få göra det utan att männen lägger sig i.

Så, slutsatsen är: sluta bestämma över hur kvinnor ska se ut! Sluta lägga er i frågor ni inte har att göra med. Vänligt tips från mig till Moderaterna och alla andra det berör.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.