Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

S+M är en dålig idé

För ett år sedan föreslog förra försvarsministern Mikael Odenberg (M) att en regering bildas som består av S och M. Nu dammas denna idé om en koalition mellan de två stora partierna av.
Ledare • Publicerad 23 januari 2018
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) och statsminister Stefan Löfven (S) under partiledardebatt i riksdagen i Stockholm.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) och statsminister Stefan Löfven (S) under partiledardebatt i riksdagen i Stockholm.Foto: Claudio Bresciani/TT

Det är liberala Expressens ledarsida som upprepar förslaget (23/1). Kanske är det utvecklingen i Tyskland som inspirerat Expressen.

Där har det socialdemokratiska partiet i en omröstning bland representanter röstat för att förhandla om en koalitionsregering med Angela Merkels duoparti CDU/CSU, som är Tysklands moderater men heter Kristdemokraterna.

Annons

Om det går där, varför inte här? Så tycks ledarredaktionen på Expressen ha resonerat. S+M vore det minst dåliga regeringsalternativet, om valresultatet blir som de flesta opinionsmätningar förutspår, menar Expressen.

Och mätningarna säger att varken de tre rödgröna partierna eller allianspartierna får majoritet i riksdagen. Flera mätningar visar att de allianspartier som kommer in i riksdagen blir mindre än de rödgröna partierna.

För att vinna i många typer av omröstningar måste i så fall en alliansregering få stöd av minst ett annat parti. Det partiet kan i många fall behöva vara Sverigedemokraterna. För att bilda allians- eller M-regering räcker det med att SD lägger ned rösterna för statsministerkandidaten, Ulf Kristersson.

Det är för att undvika en sådan svag alliansregering som Expressen föreslår en S+M-koalition. Enligt de flesta mätningar skulle en sådan få majoritet i riksdagen. Men det är ingen garanti för att en regering ska bli handlingskraftig. En regering där de ingående partierna har olika, och i värsta fall vitt isär liggande, åsikter kan bli svag även om den har majoritet.

Det räcker att se på den borgerliga majoritetsregeringen efter 1976 års val, som var splittrad om kärnkraften. Den sprack. Så det räcker med oenighet i en fråga för att göra en regering som har majoritet svag.

Om en S+M-regering bildades skulle många av de partiernas väljare börja rösta på sina näst bästa partier. För S-väljare är det V och för M-väljare ett annat alliansparti eller SD. Ganska snabbt skulle stödet för S och M bli väldigt lågt.

I länder där S regerat med det parti som motsvarar svenska M har S tappat, bland annat i Tyskland. Även om S och M kan ligga nära varandra på vissa områden, som migrationspolitiken, är skillnaderna stora på de flesta områden. I en del fall, där experter och andra partier anser att viktiga förändringar behövs, är både S och M motståndare till det. Ett exempel är försämring av de ränteavdrag som nu gör bostadslån billiga och har lett till en hög bostadsprisnivå.

Sverige saknar traditionen av att bilda breda, stora majoritetsregeringar där både S och M ingår. Så bör det vara fortsättningsvis också.Det är bättre att en S-regering, eller för den delen en M-regering, får minoritetsregera efter valet 2018 än att en S+M-regering bildas.

Sverige har en tradition av att ha minoritetsregeringar som kompromissar med andra partier i riksdagen. Går det dåligt kan ett extra val hållas efter ett eller två år.

Robert SundbergSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons