Spärr kan avgöra i Norge

Ledare Artikeln publicerades
Erna Solberg, partiledare för Höyre, blev statsminister i Norge i 2013 års val. I morgon stundar val till stortinget.
Foto:Markus Schreiber
Erna Solberg, partiledare för Höyre, blev statsminister i Norge i 2013 års val. I morgon stundar val till stortinget.

Norge har val till stortingets 169 platser måndag 11 september. Hälften av kommunerna har valdag även på söndagen.

De senaste fyra åren har det varit borgerligt styre. En koalition med motsvarigheten till Moderaterna, Höyre, och invandringsnegativa högerpopulistiska Fremskrittspartiet, Frp, har regerat i minoritet.

De erhöll 43,1 procent av rösterna 2013, nästan 27 procent för Höyre och drygt 16 procent för Frp. Höyre besatte statsministerposten, med partiledaren Erna Solberg. Partiledaren för Frp, Siv Jensen, blev finansminister.

Frp kan liknas vid Sverigedemokraterna, eller Ny Demokrati runt 1991. Frp startade som ett protestparti mot höga skatter och politisk styrning, men även som negativt till invandring.

De två partierna i Solbergs regering har ett samarbete om budgeten med två små borgerliga partier: Kristelig Folkeparti, som motsvarar Kristdemokraterna, och Venstre, som kan liknas vid Liberalerna. De fick vardera drygt fem procent av rösterna 2013.

Den borgerliga regeringen förde en högerliggande politik, även om Höyre inför valet 2013 framträdde med en mitteninriktad profil, inspirerad av svenska Nya Moderaterna 2006 och 2010.

De bådas väljarstöd minskade efter valet 2013, vilket förstärktes då ekonomin i Norge blev sämre till följd av lägre gas- och oljepriser 2014-15. Socialdemokratiska Arbeiderpartiet ökade i väljarstöd. Partiet var ledande regeringsparti 2005 till 2013.

Ännu i början av sommaren i år hade Arbeiderpartiet ett stöd klart över sitt valresultat 2013 på 30,8 procent och såg ut att bli valvinnare och få bilda ny regering.

Efter sommaren har dock Höyre, men även Fremskrittspartiet, fått ökat väljarstöd. De har nu i mätningar båda nästan samma väljarstöd som 2013.

Och invandrarminister Sylvi Listhaug (Frp) besökte i slutet av augusti Rinkeby, i syfte att av valkampanjskäl utmåla svensk invandringspolitik som misslyckad. Ett försök till profilering av Frp i den frågan.

I mätningar är Höyre och Arbeiderpartiet ungefär jämnstora runt 25 procent. Det vore ett väldigt dåligt resultat för Arbeiderpartiet och statsministerkandidaten Jonas Gahr Störe.

För valets utgång är det avgörande vilka partier som får över respektive under fyra procent. Det är spärren till stortinget. Över den får partierna delta i fördelningen av 19 utjämningsmandat.

Men ett parti kan även få något mandat med under fyra procent av rösterna, om det vinner något eller några av de 150 fasta mandaten.

Av de små borgerliga partier som stöder regeringen ligger Venstre illa till på fyra procent eller strax under det i mätningarna.

Miljöpartiet De Gröna, MDG, ligger strax över fyra procent i mätningarna. MDG har ett mandat i stortinget efter valet 2013. Strax över fyra procent skulle ge sju mandat. MDG stöder inget block och är emot olje- och gasutvinning i känsliga miljöer.

Det kan bli avgörande för valutgången vilka partier som får över eller under fyra procent.