Godtycke i flyktingpolitiken

Ledare Artikeln publicerades

 

MALMÖ 20151112 Bild på ensamkommande flyktingbarn som anländer till Hyllie station i Malmö hösten 2015 Foto: TT / kod 10510
Foto: John Alexander Sahlin/TT
MALMÖ 20151112 Bild på ensamkommande flyktingbarn som anländer till Hyllie station i Malmö hösten 2015 Foto: TT / kod 10510

Det blåser snåla flyktingfientliga vindar över hela Europa. Även över Sverige. På onsdag visar ABF i Blekinge samarbete med kommunen en dokumentärfilm med titeln ”Röster”. Den handlar om kampen för flyktingungdomar, mänskliga rättigheter och människovärdet.

En av de flyktingvänner som lagt ned stort självuppoffrande arbete i Ronneby för ensamkommande flyktingbarn är Susann Johnsson. Tillsammans med Sharefa Azimi, flykting från Afghanistan och flyktingvännen Bosse Johansson i Mångkulturellt Centrum i Ronneby vill de berätta vilket helvete ensamkommande flyktingbarnen från Afghanistan lever under.

De kämpar i motvinden efter att opinionen har svängt på tre år. DN berättar på söndagen att färre svenskar vill ta emot flyktingar. En ny mätning från DN/Ipsos visar att drygt fyra av tio väljare vill strama åt flyktingmottagandet betydligt.

För några dagar sedan skickade den rödgröna regeringen över ett lagförslag till riksdagen som ger rätt för afghanska flyktingungdomar att stanna i Sverige under tiden som de läser på gymnasiet.

Den rödgröna minoritetsregeringen behöver stöd av Centerpartiet för att lagen ska kunna gå igenom. Centern har ännu inte gett besked. Susann ”Sussi” Johnson kallar lagen för en ”skitlag” men den är bättre än ingenting. Den är helt otillräcklig och Susann Johnsson hänvisar till vad tidigare moderata statsministern Fredrik Reinfelt sa i valspurten 2014; - Öppna era hjärtan för flyktingarna.

Det gjorde också svenska folket och den sittande statsministern Stefan Löfven sa 2015; - Mitt Europa bygger inga murar. I sommar ska enligt uppgift EU-ledarna fatta beslut om ett solidariskt flyktingmottagande i EU. EU-länderna Ungern och Polen har sedan länge stängt sina gränser medan Sverige och Tyskland tagit emot stort antal flyktingar.

Men flyktingmottagande sker också i det lilla. Det flyktingmottagandet bärs upp av enskilda individer som vill visa humanitet i praktisk handling. Efter alla avslag som sker just nu på asylansökningar av Migrationsverket växer det fram en frustration över hur rättsosäkert svenska myndigheter agerar i flyktingärenden.

Susann Johnsson stödjer just nu fem ensamkommande flyktingbarn som söker asyl i Sverige. Det helvete som dessa ungdomar fått genomlida är svårt att beskriva för en svensk i det välorganiserade välfärdslandet Sverige.

Till vardags är Susann Johnsson lärare på Knut Hahnskolan och före detta God man. Det finns flera flyktingstödjare i Ronneby, Blekinge och landet som ofta i det tysta kämpar för att asylrätten skall respekteras.

Flyktingungdomarna har börjat organisera sig i Ensamkommande ungdomars förening. Skall asylrätten respekteras måste opinionsarbetet för asylrätten också blir organiserad. Ett första steg för att enskilda flyktingvänner som vill göra en insats är att på onsdag kväll ta sig till Ronneby Kulturcentrum för att se och diskutera filmen ”Röster”.