Stort bakslag för AP

Ledare Artikeln publicerades
S-ledaren Jonas Gahr Støre (Arbeiderpartiet) gick mot ett valnederlag på måndagen.  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix / TT
S-ledaren Jonas Gahr Støre (Arbeiderpartiet) gick mot ett valnederlag på måndagen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix / TT

Visst blev det ett jämnt val i vårt broderland i väster, Norge. Men innan Sydöstrans pressläggning på måndagen tydde allt på att borgerliga regeringen sitter kvar med statsminister Erna Solberg, Högerpartiet (Høyre).

Socialdemokratiska Arbeiderpartiet (AP) med partiledaren Jonas Gahr Støre misslyckades med sin valkampanj. Partiet hade vid 22-tiden på måndagskvällen tappar över tre procent jämfört med förra valet.

Enligt de flesta bedömare av norsk inrikespolitik hade s-ledaren goda chanser att bli ny statsminister. Uppenbarligen hade han och partiet svårt att ge en riktig bild av tillståndet i Norge.

Norge har haft en svag ekonomisk utveckling med ökad arbetslöshet de senaste åren. Men under detta valår har siffrorna för den norska ekonomin blivit bättre. Arbetslösheten sjunker. Norge i kraft av sin starka ekonomi (oljemiljarderna) har en låg arbetslöshet med europeiska mått mätt.

Att därtill s-ledaren Jonas Gahr Støre visade sig vara en mångmiljonär gjorde det inte lättare för honom att bedriva en framgångsrik valkampanj. Det finns säkert många fler förklaringar till valnederlaget för honom och socialdemokratiska partiet. Och som sagt bygger bedömningarna på det valresultat som fanns efter kl 22.00 på måndagskvällen när inte ens hälften av rösterna var räknade.

De fyra borgerliga partierna behåller sin majoritet med 88 mandat, enligt en första prognos från valdirektoratet. De rödgröna partierna, inklusive Miljøpartiet De Grønne och Rødt (kommunisterna), får 81 mandat. Men det skall inte tas för givet.

Det som kan förändra bilden av valresultatet är att på måndagskvällen balanserade fortfarande flera partier på fyraprocentspärren. Valutgången var därmed långt ifrån avgjord.

Enligt den senaste prognosen vid halv elva-tiden var det jämnt i mandatfördelningen, 94 mandat för vardera blocket. Anledningen var att det borgerliga partiet Venstre sjönk under spärren. Prognosen möttes av jubel på Arbeiderpartiets valvaka, enligt tv-bolaget NRK.

Anmärkningsvärt är att Sverigedemokraternas systerparti i Norge, Fremskrittspartiet (Frp) som också sitter i regeringen håller ställningarna. Högerpopulistiska partier som sitter i regeringar brukar backa i valen efter tiden i en regering.

I Sverige är SD i dag långt ifrån att bli accepterad som ett fullvärdigt regeringsparti i en moderatledd regering. Men på längre sikt är faran att SD tas in i den borgerliga värmen om partiet är kvar som Sveriges näst största parti. Men först måste partiledaren Jimmie Åkesson slänga ut sin gode vän Kent Ekeroth ur riksdagsgruppen.

För Nordens alla flyktingfientliga högerpopulistiska partier är norska Fremskrittspartiet något man vill lära sig av. Men den riktigts stora läxan av valet i Norge måste av allt att döma Arbeiderpartiet göra.