Strejkrätten får inte inskränkas

Ledare Artikeln publicerades

Det pågår en segdragen konflikt i Göteborgs hamn. SVT:s uppdrag granskning har nyligen gett en bra bakgrund till konflikten. Regeringen och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, S, har tillsatt en utredning för att eventuellt göra en lagändring i strejkrätten.

På den fackliga sidan har utredningen inte väckt någon större entusiasm men alla inser att konflikten i Sveriges största hamn inte kan pågå hur länge som helst. Hamnen riskerar förlora kunder och därmed försvinner jobb. Ylva Johansons utspel ska i första hand ses som en signal att regeringen har ögonen på hamnen och tålamodet är inte oändligt.

LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johanson säger inte blankt mej till en ändrad strejklagstiftning. Han säger till vänsternättidningen Dagens Arena att han är orolig för ”avtalsshopping”, men kan man lösa den frågan då har han inga problem med en ändrad lagstiftning.

Det är två fackförening som står emot varandra i hamnen som avtalsslutande parter; Hamnarbetarförbundet och Transportarbetareförbundet. Hamnarbetarförbundet och arbetsgivaren APM Terminals har kört fast. Avtalshopping är av ondo och leder till ändrad maktbalans mellan parterna.

Torbjörn Johansson har ett konstruktivt förslag för att bryta upp dödläget. Han föreslår att APM Terminals skriver ett andrahandsavtal med Hamnarbetarförbundet. Ett sådant avtal är ett mellanting mellan ett hängavtal och en trepartslösning. Ett sådant avtal hade gett Hamnarbetarförbundet något mer att säga till om, men inte gjort dem till en likvärdig part till Transport.

Ylva Johanssons utredare borde anlita Torbjörn Johansson i sitt arbete. Strejkrätten är en vital del av den svenska förhandlingsmodellen.