Svårt att regera för M

Politik. Artikeln publicerades
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) håller tal under Moderaternas dag i Almedalen 2018.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) håller tal under Moderaternas dag i Almedalen 2018.

Vi ledarskribenter, men även politiker, gillar regeringsfrågan. Skribenter skriver om den, politiker pratar om den. Det sägs att väljarna inte är lika intresserade.

Fast för många av dem har det nog att göra med att de har fullt upp med andra saker. De är inte så intresserade av att sätta sig in i många typer av politiska frågor, oavsett om de är övergripande som regeringsfrågan eller gäller sakfrågor.

Om man exempelvis börjar prata, eller skriva, om skattepolitik intresserar det inte så många. Flera väljare är inte så insatta i ämnet, som att Moderaterna vill ha skattesänkning genom nytt jobbskatteavdrag som minskar skatteintäkterna med 22 miljarder kronor per år.

Vad gäller regeringsfrågan är det Sverigedemokraterna som försvårar för andra partier. Inget av dem vill regera med SD. Och inget vill förhandla med SD.

Om Moderaterna är beredda att regera genom att SD lägger ned sina röster i ett statsministerval är oklart.

Liberalerna och Centerpartiet är inte villiga att regera i en alliansregering om dess partier får färre mandat än de rödgröna partierna. I alla fall för Liberalerna är det så.

En alliansregering vars mandat är färre än de rödgröna partiernas riskerar att förlora voteringar i riksdagen om allt, men särskilt budgeten. En sådan regering blir beroende av aktivt stöd från SD i omröstningar.

De som, likt förra KD-ledaren Göran Hägglund, pratat om att en moderat minoritetsregering vore ett tänkbart regeringsalternativ har svårigheter att ro iland sitt förslag.

För en sådan regering skulle få det jobbigt. Den skulle behöva ha ett budgetsamarbete med andra borgerliga partier.

Beroende på valutgång är det inte säkert det räcker. Om S och SD tillsammans får en majoritet av riksdagens mandat kan SD lätt fälla en moderat minoritetsregering genom att rösta på S budgetförslag, likt SD röstade på alliansens budgetförslag i slutet av 2014.

Det kan låta som det är bara för de politiskt engagerade, men regeringsfrågan är avgörande för vilken politik som kommer att föras efter valet.

”Dagens M är dåligt lämpade och inte förberedda på att minoritetsregera och kompromissa på det omfattande sätt det skulle kräva.”

En moderat minoritetsregering som tillträder, med bara 20 procent av mandaten, blir svag. Dels har den nyss haft en av sina största valförluster, ett tapp från 2014 års 23,3 procent. Dels ska den genomföra sin politik trots att andra partier har 80 procent av mandaten.

En sådan regering blir tvungen att kompromissa. Är dagens moderater, som är mer av gammelmoderater eller moderat classic som Carl Bildt kallat det, än vad Reinfeldts Nya Moderaterna nya arbetarpartiet var, villiga att kompromissa bort mycket av sin högerliggande politik?

Reinfeldts mer mittenliggande M skulle i så fall ha varit bättre lämpad att kompromissa som liten enpartiregering i riksdagen. Men Reinfeldts M är historia nu.

Jobbskatteavdraget på 22 miljarder kronor skulle nog en M-minoritetsregering behöva kompromissa bort. Pengar behövs ju till en mängd saker i statens budget.

Dagens M är dåligt lämpade och inte förberedda på att minoritetsregera och kompromissa på det omfattande sätt det skulle kräva.

Robert Sundberg