Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Sverige har en budget - men ingen regering

Det politiska läget i Sverige är låst och har så varit ända sedan valdagen i september. Det här börjar bli tröttsamt och jag har full förståelse för att väljarna känner sig vilsna och frustrerade. Vad händer nu?
Publicerad 14 december 2018
Detta är en opinionstext i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Centerpartiet har bytt hållning i regeringsfrågan flera gånger. Å ena sidan valde partiet att tillsammans med övriga borgerliga partier att rösta ner Stefan Löfven som statsminister, sedan valde centern att även rösta nej till Ulf Kristersson som statsminister.

När dörren till ett blocköverskridande samarbete verkade öppen valde Centerpartiet att än en gång avvisa Stefan Löfven. Vem Centerpartiet vill ha som statsminister är en gåta. Det låsta läget är förödande för Sverige. Somliga förespråkar ett nyval. Jag vet inte vad det skulle göra för skillnad.

Annons

Flera av de mindre partierna riskerar att hamna utanför riksdagen och det låsta läget skulle med största sannolikhet att återstå. Dessutom är det ett svek mot väljarna. Att väljarna har gett oss ett resultat som politikerna uppenbarligen inte klarar av att förvalta är ett fiasko och tenderar att minimera trovärdigheten för svensk politik.

I onsdags valde Moderaterna och Kristdemokraterna att med hjälp av Sverigedemokraterna rösta igenom sin egen budgetmotion i riksdagen. Det är ett märkligt läge. Vi har alltså en budget för landet men ingen regering som ska verkställa den.

Detta gör också att det är svårt för landets kommuner och regioner att planera för den löpande verksamheten. Så vad innehåller Moderaterna och Kristdemokraternas budget då? Egentligen inget nytt. Det är en klassisk högerbudget som främst går ut på att sänka skatten.

Vi har sett det förut. Trots att de påstår att skattesänkningarna främst skulle gå till låg och medelinkomsttagare blir det mest till fördel för höginkomsttagarna. Den rikaste tiondelen av befolkningen skulle få nästa 5000 kr mer på sina konton nästa år, för att jämföra med de 200 kronor som den tiondel som tjänar minst skulle ”vinna” på dessa skattesänkningar.

Förutom skattesänkningar innehåller budgeten andra klassiskt borgerliga förslag som att slopa avdragsrätten för medlemsavgiften till fackförbund.

Det ligger i högerns intresse att splittra arbetarklassen och försvaga fackföreningsrörelsens inflytande i samhället. Att Sverigedemokraterna, som påstår sig värna löntagare, går med på detta och inte ens blir ifrågasatta är som ett stort skämt.

Elina Gustafsson

Elina GustafssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons