Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Sverige kan göra skillnad

Plötsligt har den s-ledda rödgröna regeringens utrikespolitik hamnat i fokus. Både här hemma och utomlands. Statsminister Stefan Löfvens, S, besök nyligen hos president Donald Trump i Vita huset var det första besöket en EU-ledare gjorde efter Trumps beslut att införa tullar på stål och aluminium.
Publicerad 16 mars 2018
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Sveriges statsminister Stefan Löfven har en gemensam linje i flera viktiga frågor i EU- och utrikespolitiken. Foto: AP Michael Sohn
Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Sveriges statsminister Stefan Löfven har en gemensam linje i flera viktiga frågor i EU- och utrikespolitiken. Foto: AP Michael Sohn

Lövfen sa det han skulle säga om den trumpska protektionismen. En före detta svetsare vet värdet av frihandel för svensk verkstadsindustri. Handelskrig måste undvikas. På fredagen fortsatte Löfven sitt resande med att träffa den tyske förbundskanslern Angela Merkel i Berlin.

Lövfen var den förste utländske regeringschef som träffade henne efter att hennes regeringsbildning blivit klar ett halvår efter förbundsdagsvalet ifjol höstas. Relationerna med supermakten USA är goda och relationerna med mäktiga Tyskland i EU är ännu bättre.

Annons

Tysk politik påminner om svensk politik. Merkel och Löfven drar åt samma håll i viktiga EU-frågor. När Storbritannien lämnar EU nästa år ska inte EU-avgifterna höjas som kompensation för britternas avhopp. EU:s långtidsbudget kommer upp till behandling nästa gång EU:s ledare träffas. EU måste prioritera. Inte minst gäller det jordbruksstödet.

Samsyn finns också mellan Tyskland och Sverige om ett solidariskt ansvarstagande för flyktingar. Inget land har rätt att smita undan. Sverige och Tyskland, förut också Österrike, har tagit stort ansvar medan Polen och Ungern har stängt sina gränser. Lövfen sa på fredagen att det finns en växande kompromissvilja för en gemensam flyktingpolitik i EU. Förhoppningsvis har han rätt.

Annars hamnar EU i en allvarlig kris. Det behövs fler vuxna i rummet när EU-ländernas regeringschefer träffas nästa gång.

Även utrikesminister Margot Wallström, S, har varit och är aktiv i världspolitiken dessa dagar. På torsdagen kom Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho på besök i Arvfurstens palats i Stockholm där UD ligger. Margot Wallström har varit försiktig med att ge kommentarer inför stundande förhandlingar mellan Donald Trump och Norkoreas diktataor Kim Jong-un.

Sverige som skyddsmakt åt USA i Nordkorea kan spela en roll i framtida avspänningssamtal. Även Stefan Löfven träffade den nordkoreanske utrikesministern före resan till Berlin.

Att Sverige som alliansfritt land och med säte i FN:s säkerhetsråd kan göra skillnad är helt klart. Sverige kan skapa förutsättningar för avspänning på Koreahalvön. Wallström gör klokt i att vara försiktig som en eventuell framtida fredsmedlare.

Hans BülowSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons