Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Christina Mångård: Ta barnen till biblioteket på läslovet

Lovet som förr hette höstlov har genom ett regeringsbeslut döpts om till läslov. Tanken är att namnbytet ska väcka barns lust att läsa. Därför är landets bibliotek laddade då Kulturrådet har skjutit till extrapengar för att ge barn och unga läsupplevelser på läslovet.
Christina MångårdSkicka e-post
Publicerad 24 oktober 2019
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.

Författare och skådespelare deltar och även bokhandlare och mataffärer bullar upp med böcker till extrapris.

Från norr till söder ska läslovet fyllas med roliga aktiviteter som ska stimulera till läsning, berättande och skrivande. I böcker finns berättelser som kan skapa förståelse för andra människor. Det fina är att barn blir mer empatiska när de läser en bok som de kan leva sig in i.

Annons

De kan ta in världen och få förståelse för att vi människor på något sätt kan vara mer lika än olika även om vi bor i eller kommer från helt andra delar av världen.

Det skrivna ordet i en bok fängslar fortfarande även om det tyvärr måste tävla med så många andra medier idag, allt som finns i mobilen och häftiga dataspel. Men många barn läser en bok när de kommer hem från skolan trots att massor med andra aktiviteter lockar.

Barn som kommer från familjer där föräldrarna läser och har böcker hemma läser så klart mer. Men för barn som saknar detta betyder det så mycket att få gå till ett bibliotek.

Nästa vecka är det läslov – årets roligaste, mest spännande och läskigaste vecka som det marknadsförs. Att barn gillar att låna och läsa böcker märks på utlåningen på biblioteken. Varannan bok som lånas ut är en barn- eller ungdomsbok. Och det är bra för läslusten att ha böcker som ligger framme hemma och glöm inte att det finns ljudböcker.

Men trots namnbytet till läslov är det oklart om läslovet ännu har gett någon effekt på barn och ungas läsande. Många barn kommer säkert inte läsa en enda bok på lovet. De kommer att leva livet som om det vore höstlov.

Till sist… läs högt för barnen när de är små. Det är bevisat att högläsning är den bästa metoden för att ge barn ett större ordförråd och det hjälper dem att lättare lära sig läsa och skriva.

Annons
Annons
Annons
Annons