Tänk efter vilka kläder du köper

Ledare Artikeln publicerades

Utnyttjandet av arbetskraft måste stoppas. Det är ingen nyhet att det svenska företaget Hennes och Mauritz AB dagligen jobbar med underleverantörer vars arbetare arbetar för mindre än två kronor om dagen.

2013 kunde vi läsa att inga av de textilfabriker som producerar kläder för H&M i Bangladesh lever upp till säkerhetskraven som är nödvändiga. 2015 kom en ny rapport som förklarade att H&M-fabriker fortfarande är dödsfällor, och så sent som i år, kunde vi läsa om de unga etiopiska kvinnorna som slavarbetar för att vi i västländerna ska kunna bära billiga kläder.

För några år sedan satsade H&M på en ny kampanj kallad FEMINIST. Ett begrepp som används i kampen för ett jämlikt samhälle. Vi i väst kunde köpa billiga T-shirts som skulle spegla och driva våra krav på jämställdhet.

Problemet är att produktionen bakom alla de T-tröjor som såldes var inhuman. Unga kvinnor med slavliknande arbetsvillkor riskerade livet för att tillverka kläder för oss som lever i frihet och demokrati.

Gång på gång blir vi informerade i västvärlden, ändå står utvecklingen stilla Vi fortsätter alla att acceptera och legitimera urusla arbetsvillkor i fattiga länder. Det är absurt.

Sverige har en viktig roll iför att stoppa den skrämmande utvecklingen. Men. Vi har faktiskt också ett individuellt ansvar för hur textilarbetarna behandlas i de fabriker kläderna tillverkas. Och det ansvaret måste vi som konsumenter ta nu.